Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полина Паунова от "Свободна Европа" получи голямата награда "Валя Крушкина“

Осми награди за журналистика "Валя Крушкина"

За осма година бяха обявени носителите в различните категории на наградите в памет на журналистката от БНТ Валя Крушкина.

Голямата награда "Валя Крушкина - журналистика за хората" беше присъдена на Полина Паунова от "Свободна Европа" за нейното разследване "Как Цветан Цветанов се сдоби с нов луксозен апартамент". Тази публикация, както и още няколко, по които тя работи и в съавторство, доведоха до поредица от оставки, сред които на самия Цветанов като депутат и втори човек в ГЕРБ, и на Цецка Цачева като правосъден министър.

Аферата, станала известна като "Апартаментгейт", имаше няколко разклонения, едно от които доведе до оставката и на шефа на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Прокуратурата започна проверка на новодомците с евтини имоти.

Тазгодишният носител на наградата "Валя Крушкина" в категорията "Електронна медия" е Генка Шикерова за разследването "Война за трупове". Това нейно разследване също доведе до оставки и прокурорски разследвания.

Другите носители на наградата “Валя Крушкина - журналистика за хората" за 2019 година са операторът от БТВ Иван Филчев (в категория "Снимащ журналист"), Владислава Тричкова от Нова телевизия и Татяна Йорданова от БНТ (и двете получиха награда в категория "Журналист-надежда") и Мартина Бозукова от Медиапул (в категория "Пишещ журналист").

Наградите "Валя Крушкина – журналистика за хората" се връчват ежегодно от 2012 година насам и отличават български журналисти с активна позиция, отстоявана в името на гражданите. През годините конкурсът стана разпознаваем в журналистическите среди, както и извън тях. В досегашните шест издания на конкурса са номинирани над 350 журналисти с над 700 материала.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени