Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция предупреди Либия, че е пред разрив в двустранните дипломатически отношения

Снимка: abc.net.au

Гърция предупреди Либия, че е пред разрив в двустранните дипломатически отношения. Поводът са договореностите, които либийското правителство сключи с Турция миналата седмица.

Тези споразумения са в сферите на военното сътрудничество и определянето на морските граници между Турция и Либия. Именно въпросът за морските граници предизвика още миналия четвъртък реакция от гръцкия първи дипломат Никос Дендиас, който определи споразумението за турско-либийска граница в Средиземно море като „абсурдно“ предвид разположения между двете страни остров Крит.

Египет, който поддържа противниците на либийския премиер и Кипър, който спори с Турция за газовите находища в териториалните си води, също изразиха недоволство от факта, че съдържанието на турско-либийските договорености беше запазено в тайна.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обвини Анкара, че се опитва да навреди на страната му и поиска от НАТО да се намеси. Външният министър Дендиас предупреди либийския посланик в Атина, че ще бъде обявена за „персона нон грата“, ако не разкрие съдържанието на военното споразумение между Либия и Турция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна