Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Ардино обявиха, че утре отново ще блокират пътя за Кърджали

Те протестират с искане за цялостна реконструкция и рехабилитация на пътя

| обновено на 03.12.19 в 13:29
Снимка: Радио Кърджали


Жители на Ардино обявиха, че утре отново ще блокират пътя за Кърджали. Тази сутрин движението в района беше спряно за час от хората, които настояват за цялостен ремонт на трасето, основно за няколко родопски общини. Всеки ден по него преминават над 3 000 автомобила. Недоволните изтъкват, че пътят е опасен за движение, защото е осеян с дупки, а на много места асфалтът е изронен.Протестиращите са готови и за гражданско неподчинение, ако не получат до утре отговор от институциите. Заканиха се да установят палатков лагер на пътя и да спират движението дори и по обиколните отсечки.

Тази сутрин за втори ден около стотина души спряха движението по основния път за Кърджали и Смолян. Обясниха, че, освен директорът на областното Пътно управление, никой не е разговарял с тях. Те искат твърди гаранции, че пътят ще бъде основно ремонтиран. Очакват подкрепата на жители на съседните общини Баните и Неделино:

„Те „стоят на полусъединител“, те са готови. Ако не обърнат внимание, преминаваме към ефективни действия. Ще вдигнем и другите общини", заяви участник в протеста пред БНР..

Блокадата на пътя за Кърджали ще продължи и утре, след което протестиращите ще преминат към радикални действия:

„Ще легнем на пътя, палатки ще разпънем. Не ни е страх от никой. Крайно време е вече да разберат, че тук не живеят трето-четвърто качество хора, а живеят български граждани, живеят български данъкоплатци“.

Недоволните твърдят, че протестите ще спрат само при твърди гаранции за осигурени пари и старт на ремонта, веднага щом атмосферните условия позволят това.

Директорът на Областното пътно управление в Иван Гавазов увери хората, че още тази седмица ще започне изкърпване на дупките в центъра на Ардино. За цялостен ремонт обаче ще се чака въвеждането на ТОЛ-системата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени