Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инфлацията няма да расте притеснително

МФ: В следващите 3 години растежът ще остане 3 – 3,5%

| обновено на 03.12.19 в 12:02
Снимка: shutterstock.com

Според официална прогноза на Министерство на финансите за следващите три години, растежът на българската икономика ще остане между 3 – 3,5%, движен предимно от потреблението. Инфлацията също няма да надхвърли притесняващи проценти. Това заяви икономистът Петър Ганев в рамките на провеждащия се в момента Български икономически форум.

„Това, което ни измъкна от предишната криза, беше износът. Сега фокусът е върху потреблението, разбираемо, включително вътрешно потребление, рекордна заетост. Все още нараства пазарът на труда и като брой заети, ръст на заплати, ръст на пенсии. Всичко това подкрепя търсенето. Инфлацията – също доста консервативна прогноза около 2 или над 2% в следващите 2-3 години. Да, не сме близо до някакви големи инфлации от 7-8%“, коментира Ганев. 

Тази година Българският икономически форум е посветен на перспективите пред малкия бизнес за 2020 година. Събитието се провежда с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България. 

Като лектори във форума са поканени експерти в сферата на макроикономиката, финансите, човешките ресурси и информационните технологии. Част от форума е посветен на Индустрия 4.0, изкуствен интелект и новите професии.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна