Eмисия новини
от 05.00 часа

БТПП ще раздаде днес годишните си награди за постижения в икономиката

Снимка: БГНЕС

Българската търговско-промишлена палата ще раздаде на официална церемония тази вечер годишните си награди за постижения в икономиката – „Топ 100 на водещите фирми през изтеклата година“.

Класацията се извършва на базата на седем икономически показатели и има амбициите да бъде ориентир за процесите в националната икономика като популяризира най-добрите практики за успешен бизнес.

Българският бизнес е оптимистично настроен за очакванията си през 2020 година, въпреки предпазливите прогнози за глобалната икономика. Ръстът на позитивните нагласи в сравнение с миналата година е 10%, което е 63 на сто от анкетираните компании.

Класацията Топ 100 подрежда фирмите единствено по обективните критерии и техните финансови отчети, като в тазгодишното издание участват повече от 6500 фирми и компании, които реализират близо 80% от БВП. Българската търговско-промишлена палата представя класацията по време на 250 събития през годината, като по този начин осигурява презентация на фирмите през водещи световни партньори.

Традиционно наградите се връчват през чужди търговски аташета и компании, политици и представители на бизнеса.

"Фирмите ще бъдат класирани в няколко категории. Още по-обективна става класацията. Тази година пускаме един комбиниран критерий, който не отчита само един елемент. Първенецът, който ще бъде, му се отчитат елементите по изменение на приходите, по изменение на печалбата, съотнесена към собствения капитал, както и съотношението на приходите с приходите от продажби - тоест един много комбиниран критерий, който наистина показва възможността за устойчиво развитие. Ще наградим не само фирми, но и някои от тези, които се грижат за успехите на фирмите – регионална палата, браншова организация и посланик. Ще бъде наградена медия и журналист", каза за БНР председателят на БТТП Цветан Симеонов. 

Интервюто с него можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от