Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев и Кьовеши ще участват в обсъждането на обща европейска стратегия за борба с корупцията

Единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев по време на изслушването си във ВСС.
Снимка: БТА

Избраният за нов главен обвинител Иван Гешев и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши ще участват в обсъждане по създаване на обща европейска стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност.

Дискусията ще се проведе в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент. Освен представители на Европейския парламент и Европейската комисия, по време на изслушването ще участват и представители на Европол.

По време на дискусията се очаква да се споделят мнения за нуждите от създаването на общоевропейска стратегия за борба с корупцията, която да се прилага във всички държави членки на Европейския съюз, обясни евродепутатът от Европейската народна партия и заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент Емил Радев:

„Борбата с корупцията и организираната престъпност не може да успее в ЕС, ако се води само от отделните държави-членки. Трябва наистина да има стратегия на общоевропейско ниво, защото виждаме и че този вид престъпления обикновено засягат две, три и повече държави-членки".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени