Eмисия новини
от 22.00 часа

Преглед на българския печат

Български вестници
Снимка: Ани Петрова

Всички ежедневници пишат подробно за поклонението пред Стефан Данаилов. Според "24 часа" преминаването на хора през Народния театър е продължило 6 часа. Ламбо получи роля във Вечността, пише "Труд". Един зад друг са се наредили 16-годишен ученик и над 80-годишна баба с бастунче, разридана студентка и бивш посланик, журналист, ветеран от войната, народен представител от твоите и министър от политическите ти опоненти, до тях клошар - така „Дума“ описва многообразието на народната почит към актьора.

Европа отряза "Зелените" за Кресна, пише "Труд", след като комисия в Европейския парламент "затвори подписката" срещу изграждането на автомагистрала "Струма". "Скритият Радан" - така е озаглавена позиция на вестника по отношение на отсъствието в обсъждането на внеслия петицията евродепутат Радан Кънев. 

"Борисов порица САЩ и Китай заради климата", така изданието "Сега" отразява участието на премиера в климатичната конференция на ООН в Мадрид, където той акцентира върху ядрената енергетика като алтернативна на въглищата и отсъствието на най-големите замърсители - САЩ и Китай.

"Предлагаме на съседи да се обединим за производство на коли за бъдещето", така е озаглавено интервю на "24 часа" с икономическия министър Емил Караниколов. По думите му балканските страни "се състезаваме за инвестиции помежду си и обираме трохите". Централна тема за вестника е Планът "Урсула", именуван на ръководителката на новата Европейска комисия, който предвижда инвестиции от 1 трилион евро за "зелена енергетика" и коли.

Българската Истанбулска конвенция е менте - анализ на Валери Найденов за същото издание. Според журналиста Европейският парламент пак ни притиска да ратифицираме Истанбулската конвенция, но лошият превод опорочава документа. Найденов предлага понятието "джендър", преведено като "пол" и маркиращо социалната роля на мъжа и жената, да бъде заменено с "род".

В България цинизмът е екстремен, казва политологът Иван Кръстев в интервю, публикувано в "Сега" по повод новата му книга "Как Западът спечели Студената война, но загуби себе си". Според Кръстев "разочарованието от европейската интеграция" е донесло идеята "че не искаме вече да подражаваме - и национализмът се превърна в сила".

На първа страница "Сега" информира, че "банките счупиха нов рекорд - 1,4 милиарда лева печалба за 10 месеца".

Тема за заглавие в "Монитор" е доклад на Европейската комисия, според който "всеки 7-и българин е без достъп до лечение". 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от