Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Габрово започна традиционният коледен театрален фестивал

В предпразничния афиш са включени само комедийни заглавия

Фрагмент от спектакъла "Чешити"
Снимка: Драматичен театър - Габрово

Празничната декемврийска програма в Габрово започна с коледен театрален фестивал, който вече е традиция, и очаквано - в навечерието на Рождество Христово - драматичният театър в града предлага само комедийни спектакли. За първи път наградите от томболата, която съпътства фестивала, ще бъдат изцяло театрални, а най-голямата ще даде възможност на късметлията да отиде до Лондон за постановка на Шекспировия „Глоуб Тиътър“. Фестивалът продължава и утре, 4 декември.

В първата вечер на коледния фестивал най-играната постановка на Габровския драматичен театър - „Чешити“ по разкази на Чудомир на режисьора Невена Митева, забавлява публиката с истории от живота на едно село, с неговите изобретателни жители и неуморното им старание да си погаждат един на друг номера. 

"Селекцията на Коледния театрален фестивал показва точно богатството на репертоарния театър, на Габровския театър като репертоарен, започвайки от "Чешити" по Чудомир и завършвайки с класическата комедия по Молиер", посочва актьорът и заместник-директор на театъра Светослав Славчев.

Предложението за тази вечер е представлението „Брачни безумия“ на Алексей Кожухаров с участието на познатите от телевизионния екран и театралните сцени Милица Гладнишка и Милена Маркова - Маца. С габровския спектакъл „Мнимият болен“ на Молиер, чиято сценична версия и режисура са на Николай Урумов, утре ще бъде закрит коледният фестивал. 

След представлението ще бъдат изтеглени пет награди от празничната томбола. Двама ще са късметлиите от публиката, които през февруари ще пътуват до Лондон, за да гледат представлението „Укротяване на опърничавата” в „Глоуб Тиътър“.  Наградата е пакет за двама с осигурена туристическа обиколка на театъра, самолетни билети до английската столица и обратно и две нощувки", пояснява директорът на театъра в Габрово Петко Койчев.

"Като искаш да подаряваш изживяване, подари „Глоуб Тиътър“, "Шекспир Глоуб Тиътър“, който първо е известен с това, че е възстановка на Шекспировия театър, второ могат да се гледат класиките на Уилям Шекспир, а освен това предлагат тур, който е разходка из цялата сграда и вечерта представление".

Втората награда е „Златен билет” за двама за всички премиери на Драматичния театър през 2020 година. Пропуск за двама за представления от програмата на Народния театър „Иван Вазов” и за „Одисей” на Пловдивския драматичен театър са другите награди от празничната томбола, в която може да участва всеки зрител от публиката на Коледния фестивал. Към предстоящото на сцената на Габровския драматичен театър директорът Петко Койчев открехна завесата като сподели, че режисьорът Васил Дуев работи по най-новия спектакъл по истории от сборника „Фолклорен еротикон“ на Флорентина Бадаланова.

"Тази жена е събирала оригинални истории, разказани от баби и дядовци. Ходила е по всички краища на България, но на базата на тези разкази и истории създава този свой спектакъл, отново в духа на хората, народните танци, народния бит. Българинът не е това свенливо човече, за което ние обичаме да говорим", допълни Петко Койчев.

Койчев пое ръководството на театъра през миналата година. „Публиката ме убеждава, че имаме нужда да видим своя бит и фолклор, показани на сцена“ - разсъждава той и уверява, че ще отговори на интереса на зрителите, като запази тази линия на спектакли, развита от предшественичката му Невена Митева.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!