Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната туристическа награда „Златната ябълка“ и българското участие

Международната асоциация на журналистите и писателите за туризъм FIJET навърши 65 години

Международната федерация на журналистите и писателите за туризъм – FIJET, през декември навършва 65 години. В края на 1954 година тогавашният председател на Съюза на белгийските журналисти за туризъм се обръща към колегите си от Франция и Италия с призив за създаването на световна федерация. Журналисти от трите държави я основават в Париж, а първият конгрес се провежда през 1956 година в Ница. Участват 7 делегати и 7 наблюдатели.

Още същата година и независимо от Желязната завеса група журналисти в България, които пишат за туризъм, сред които: Валери Петров, Богомил Райнов, Богомил Нонев, основават Българската асоциация на журналистите и писателите за туризъм – АБУЖЕТ, която и до днес е един от най-активните членове на FIJET в световен план. 

„Златната ябълка” е еквивалент на „Оскар” в туризма. Номинациите се определят от  жури, което се състои от журналисти, членове на Световната федерация на журналистите и писателите по туризма (FIJET). Наградата се присъжда на град, област, историческа или археологическа забележителност, личност, свързана с туризма. Всички кандидатури се разглеждат от специална комисия. Преминалите първото „сито” се представят пред Борда на директорите на FIJET, състоящ се от представители на над 26 държави. 

От три години председател на международната комисия за номинациите за „Златна ябълка” е Пламен Старев, секретар на АБУЖЕТ и член на Борда на директорите на FIJET. Какво сподели по повод годишнината председателят на Международната комисия по връчване на световната туристическа награда „Златната ябълка“ Пламен Старев – чуйте в звуковия файл.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна