Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: архив / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова страните да не се отказват от борбата срещу изменението на климата на срещата в Мадрид, където представители на близо 200 държави се събраха, за да набележат мерки за справяне с глобалното затопляне, предава електронното издание на таблоида Daily Mail.

„Наистина ли искаме да бъдем запомнени като поколение, което зарови главата си в пясъка и си изгуби времето, докато планетата гори“, попита Гутериш.

„Тези, които не искат да го видят, ще бъдат на грешната страна на историята“, заяви министърът на околната среда на Чили Каролина Шмит, която е председател на срещата. Тя призовава правителствата да поемат по-амбициозни ангажименти за намаляване на емисиите на парниковите газове преди крайния срок през следващата година.

С изключение на новото ръководство на Европейския съюз, което започна петгодишния си мандат с посещение на форума, останалите държави, които имат най-големите въглеродни емисии в света - САЩ, Китай и Индия, изпратиха министри или длъжностни лица на по-ниско ниво.

Доналд Тръмп пристигна в Лондон за срещата на лидерите на НАТО седмица преди изборите във Великобритания, на които ще бъде решено кога и как най-накрая ще се излезе от Европейския съюз, пише европейската редакция на списание Politico. По време на престоя на президента както управляващите консерватори, така и опозиционната Лейбъристка партия се подготвят за почти неизбежната намеса на Тръмп в британската политика.

„Ако (Тръмп) си тръгне, без да причини много щети, ще бъдем много щастливи. Но възможността за неприятности е по-голяма от възможността за полза“, сподели високопоставен служител на консерваторите.

Данни от анкета, проведена от YouGov, показва, че 67% от британците имат отрицателно мнение за президента на САЩ, докато 18% имат положително.

Доналд Тръмп вече представи своите предпочитания при предстоящите избори. В неотдавнашно телефонно интервю държавният глава сподели, че Борис Джонсън е „фантастичен“, докато Джереми Корбин „ще бъде лош избор“ за Великобритания.

Участниците в юбилейната среща на върха на НАТО, започваща днес в Лондон, навярно ще обсъдят многобройните спорни въпроси, пред които се изправи напоследък Северноатлантическият алианс. Оживени дискусии ще предизвикат сериозно изострените отношения с Турция, разширяването на пакта в Балканския регион и укрепването на отбранителната му способност в Европа, пише "Независимая газета".

НАТО посреща юбилейната дата не в най-добрата си форма. Освен това форумът ще мине под знака на конфронтацията между Германия и Франция, смятат експерти на вестника.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени