Eмисия новини
от 16.00 часа

Н. Пр. Алехандро Поланко: В България се чувствам като у дома

Испанският дипломат вижда широко поле за двустранно сътрудничество

Новият посланик на Испания в България Н. Пр. Алехандро Поланко представи визията си за двустранните връзки между България и Испания и очерта на среща с журналисти конкретни бъдещи проекти, които са на път да се осъществят по време на неговия мандат в България. Сред тях отбелязването на 110-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между Испания и България догодина.

Посланик Поланко оценява като отлични политическите, икономическите, културните и човешки връзки между двете страни.

„Много испански компании са заинтересовани да инвестират в България. Там вие имате много задачи в развитието на инфраструктурата и комуникациите, а ние можем да се похвалим с добър опит, който бихме могли да споделим и предадем. Можем да си бъдем полезни и в културната сфера. Има силно присъствие на изучаването на испански език в българските училища - вече има 14 училища, в които се изучават паралелно български и испански език. Има и голяма българска общност, която все повече се увеличава и ние трябва да се погрижим и да я подпомогнем.“

„Ние се интересуваме от развитието на инфраструктурата и специално от подобряването на железопътния транспорт в България. Също така и в енергетиката - искаме да развием и подпомогнем този сектор и вече сме започнали проучвания в тази насока“, посочи Алехандро Поланко.

„Що се отнася до комуникациите и до въздушния транспорт, мога да кажа смело, че са добре развити. Въпреки това трябва да се търси по-задълбочена взаимопомощ. Това, че всеки ден има по два полета на ден, доведе до засилване на туризма между България и Испания, а това е от голямо значение за нас.“

В момента Испания се намира в епицентъра на много събития – например случващото се в Каталуния. Неотдавна на изборите в Испания социалистическата партия спечели и сега се водят преговори. Крайнодясна партия се появи в политическото пространство, а същевременно стана ясно, че върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността ще бъде Жозеп Борел. Какво е бъдещето на Европа оттук нататък?

„В Испания имахме избори и в момента се водят преговори от министър-председателя на Испания, a следващата седмица се очаква и церемонията за полагане на клетва. Това ще доведе и до създаването на едно прогресивно, силно и стабилно правителство в Испания. Без съмнение, различните европейски тенденции и влияния не са чужди на Испания и подобни тенденции, които наблюдаваме в Испания, са характерни и за други европейски държави“, допълва дипломатът.

„А когато говорим за министъра на външните работи на Испания Жозеп Борел - буквално следващата седмица той ще поеме поста върховен представител на Европейския съюз, а това е наистина голям успех за Испания. Жозеп Борел е човек с невероятен опит, познания и богата траектория в професионален план. С неговите познания и умения той наистина ще може да постави на много високо ниво външната политика на Европейския съюз. Ние, посланиците на Испания, се радваме на този избор и с удоволствие ще наблюдаваме неговата работа.“

Испания е от най-големите познавачи на латиномериканските държави, поради историческите връзки и влияния. Как Н. Пр. Алехандро Поланко анализира случващото се в държави като Никарагуа, Боливия и Чили?

„Един от основните стълбове на външната политика на Испания e именно връзката с Латинска Америка и всяко нещо, което се случва там, има директно влияние върху Испания. Ние оказваме помощ в различни държави от региона и ще продължим да го правим, както и досега, благодарение на различните форми на сътрудничество и на представителите от най-високо ниво. Един пример за икономическите отношения с Латинска Америка: въпреки случващото се, Испания пое събитията на срещата на върха, свързана с климатичните промени, да се състои в Мадрид от 2 до 13 декември тази година, предоставяйки инфраструктурата и логистика, а от своя страна правителството на Чили продължава да подготвя самата конференция. Най-различни са формите на подкрепа и сътрудничество с Латинска Америка.“

През 2020 година се навършват 110 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Испания. Какви цели са заложени от следващата година във връзка с отбелязването на това голямо събитие?

„Следващата година на осми май ще има големи чествания по повод 110-годишнината. Вече започнахме и подготовката във връзка с тези чествания, както от страна на българските, така и на испанските власти и институции. Подготвяме богата програма - ще има културни събития, концерти, изложби, политически сесии и посещения, семинари на политическа тематика, дейности, насочени към образованието. Ще продължим да  доразвиваме младежкия театър. Да не забравяме, че повече от 21 хиляди ученици изучават испански език в българските училища. Това е един вид залог за културата на Испания, която присъства все по-задълбочено в България и ние трябва да сме само благодарни и доволни от подобно сътрудничество. Повече от 200 хиляди българи живеят в Испания. Те ползват всички права и помощи и се чувстват чудесно. Всичко казано дотук потвърждава доброто сътрудничество и познаването на двата народа“, отбелязва испанският дипломат.

„Моето впечатление е наистина много положително и в полза на България. Аз се озовах в държава, която не познавах, държава с необикновена красота, с чудни природни гледки, старинни красиви градове. Но това, което ми прави силно впечатление, са близостта на вашия народ, гостоприемството на българина. За мен като испанец в България само мога да кажа, че се чувствам като у дома, а това е благодарение на българите, които ни карат да се чувстваме така, сякаш сме в Испания“ ,споделя още Н. Пр. Алехандро Поланко.

Цялото интервю е в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от