Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българската Коледа" помага на 15-годишния Даниел

Българската Коледа

15-годишният Даниел е с детска церебрална парализа и не чува. Според майка му Аделина детето й има голям напредък в развитието за последните 13 години:

„Той проходи. Все още не може да говори, но ни показва, когато иска нещо, което за нас е напредък. Когато му се пие вода, отива на чешмата, взима чаша, носи - такива елементарни неща. Надявам се, ако Бог е решил, той да бъде самостоятелен, да може да се обслужва, да се храни…“.

Правилната посока за Даниел е минала през различни видове рехабилитация:

„Дани ни научи да бъдем организирани. Ходи в център за деца с увреден слух, на който сумата се превежда. Освен от речева хабилитация, има нужда и кинезитерапия, логопед, психолог... Всичко това се плаща, за съжаление. Допълнително ходи на конна езда, която е добре за моториката, на плуване…“.

Благодарение на конната езда, вестибуларният апарат на детето се е подобрил, което вече му позволява да пази равновесие, споделя майката. Първите си крачки пък е направил в басейна, разказа още тя:

„Тъй като водата е по-плътна, той запази равновесие и направи първите си крачки. Продължава да ходи на плуване. Той се радва, тъй като водата успокоява“.

Аделина благодари на дарителите за помощта за Дани:

„"Българската Коледа" помага за 3 месеца да можем да поемем част от процедурите на Дани. Много се радвам, че в годините "Българската Коледа" остана като символ на Коледата, благодарение на която събраните средства помагат на много деца в нужда, помагат и на болници. Надявам се това българско чудо да не спира. Винаги има нужда от подобряване, от повече средства за тези деца, от това те да не бъдат отхвърлени от обществото… Възприемането на тези деца с годините - по-нормално се гледа на тях. Преди 15 години нямаше толкова много центрове за тези деца, нямаше толкова гласност, докато сега им се обръща много повече внимание“. 

Историята на Дани можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!