Eмисия новини
от 22.00 часа

Седмица на Никола Вапцаров започва от днес в Кипър

Снимка: Бранислава Бобанац

Седмица на Никола Вапцаров започва от днес в Кипър. Тя се организира от най-голямото на острова българско училище „Никола Вапцаров” в Никозия, което е към Съюза на българите в Кипър, по случай 110-ата годишнина от рождението на патрона му. 

Началото на Вапцаровите дни бе поставено днес с откриването във фоайето на училището на изложба на детски рисунки и фотографии, посветени на поета, възпял „едрите звезди над Фамагуста”.

Българчетата от 8 наши училища на острова се включиха със свои творби в обявените два ученически конкурса. Първият, под надслова „За него – Живота…”, бе за портрет на поета и за илюстрации по негови творби. Вторият, фотоконкурсът „Едрите звезди над Фамагуста”, бе за оригинално пресъздаване на водещите теми в поезията на Вапцаров – хората, морето, машините, утрешния ден. 

„Целта ни е днес, 110 години след неговото раждане, да представим патрона си през погледа на българските деца в Кипър, а конкурсът е една реална възможност за насърчаване на младите хора да покажат своя талант, умения и фантазия”, заявяват организаторите от българското училище „Никола Вапцаров”.

Седмицата на Вапцаров в Кипър ще продължи до 8 декември. Тя включва още прожекция на документален филм за живота на поета, празничен концерт с литературно-музикална програма на училище „Никола Вапцаров”, спортен празник с щафетни игри за най-малките вапцаровци.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от