Eмисия новини
от 05.00 часа

Българска книжарница отваря врати във Виена

Първите рафтове в "Buchnica" са вече запълнени
Снимка: Фейсбук страница на книжарницата
На 6 декември във Виена ще отвори врати българската книжарница "Бухница" ("Buchnica"). Нейни създатели са Елица Бешкова - Николова и Анастас Николов. Елица помага и на децата във второто българското училище във Виена да изучават български език.

"Малко или много усетихме липсата на литература на български език, било то на български автори или пък на чуждестранни, на територията на Виена и, както процедираме ние до този момент, или са ни носили приятели, или ние сме си закупували по една чанта на връщане и сме си носили", разказа Анастас Николов в предаването "Хоризонт до обед".

Първите 300 книги са подредени на рафтовете в книжарницата. Има произведения на нови български автори и на класици, не са пропуснати и детските книги.

Книги в куфар

"Може би една от последните поръчки беше лично за мен с много детски книжки. В момента даже това, което ми идва и покрай първия сняг, който се опитва да завали тук, във Виена, е "Зимна приказка" на Валери Петров. И може би това ще е следващата книжка, която ще се опитам да чета с децата на следващите занятия", сподели Елица Николова.. 

"Иначе сме се опитали със сигурност да заредим доста български автори и дори се надяваме впоследствие да зареждаме и книги, които са на български автори и живеещи във Виена. Започваме да ги откриваме, те не са малко и се надяваме да присъстват на нашите рафтове", уточни Елица Бешкова - Николова.

Симбиоза на езиците

Името "Бухница" идва от думата buch, която на немски език означава книга и добавката "ница" от българската дума книжарница.

"Аз отскоро съм преподавател във второто българско училище. Март месец тази година отвори врати второ българско училище във Виена, което е показател именно за многото българи, които живеят тук и за тяхното желание децата им да не се откъсват от езика, от българските традиции и култура", обясни Елица Николова.

В събота ще се проведе четене на български приказки за най-малките читатели.

Клубни срещи

"Една от инициативите, които сме поели - ние установихме контакт с литературен клуб във Виена, група от хора, които пишат собствени разкази и ги представят помежду си и не само. Той е отворен и ние имаме голямо желание да стане част от нашето битие като организираме техните срещи, ежемесечни срещи в нашето място", допълни Анастас Николов. 

Първоначалните намерения на Елица Николова и Анастас Николов са да привлекат читателски интерес.

"И вече за след Нова година ще планираме покани с автори, много детски четения, детски приказки. Съответно се надяваме да присъстват наистина разказвачи и автори, които живеят тук и така да им да се даде простор и гласност на още едно място, където да представят своето творчество", изтъкна Елица Николова.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от