Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер предаде на Фон дер Лайен поста председател на ЕК

Жан-Клод Юнкер и Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На тържествена церемония в Берлемон, сградата, където се намира Европейската комисия, Жан Клод Юнкер предаде поста председател на изпълнителният орган на Европейския съюз на Урсула фон дер Лайен. Това стана в присъствието на много служители на ЕК. Юнкер се обърна към тях с думите:

„Имате шанс с Урсула фон дер Лайен като председател. Тя ще направи всичко, което може, а тя умее да прави много неща, за да служи на Европа. Френският философ Блез Паскал казваше: "Обичам нещата, които вървят заедно". Европа и нейната публична администрация вървят заедно. Дълбоко съм убеден, че Урсула ще сближи нещата и хората. Не забравяйте нещата, но се концентрирайте върху хората. Успех на всички вас!“

След това Юнкер предаде на фон дер Лайен звънеца на председателя на Комисията. От своя страна фон дер Лайен заяви, че Европа е в много по-добро състояние в момента от това, което е заварил Юнкер и още:

„Ти поиска от нас да се грижим за Европа. Никой не се е грижил за нея повече от теб. Обещавам ти, че ще дадем всичко от себе си, но се надявам, че няма да ни лишиш от твоите съвети и ум. Европа все още има нужда от теб. Ти цитира Блез Паскал: "Обичам нещата, които вървят заедно". Мога да кажа от името на всички тук: "Жан-Клод Юнкер и Европа ще вървят винаги заедно".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!