Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пепи Писарски: Искам да правя красива и ясна музика

Мелодичността е нещото, на което много държа, признава музикантът

2
Пепи Писарски в студиото на „Нощен Хоризонт“
Снимка: Виктор Димитров

„Когато бях в 6-и клас забелязах, че всички момичета се тълпяха около един съученик, който свиреше на китара в двора, докато ние ритахме топка. Прибрах се вкъщи и открих китарата на баща ми, така започнах да се уча да свиря“. Така Пепи Писарски, музикант и основател на група „Атлас“, върна с усмивка лентата назад в предаването „Нощен Хоризонт“.

„Животът ни е много пъстър и е хубаво човек да не се затваря в една цветова гама. Всеки трябва да дава максималното от себе си и да прави добро, да бъде добър“, категоричен е Писарски.

Музиката е някъде около нас“, вярва той:

„Някои хора успяват да я доловят и да им зазвучи в главата. Имам щастието да съм от тези хора… Аранжиментът може както да съсипе една песен, така и да я направи хит. Текстът е неразривна част от песента, а аз предпочитам той да бъде написан, след като е направена музиката“.

Според музиканта едно от най-трудните неща е да бъдеш оригинален:

„И винаги се плаша дали някой друг вече не се е сетил за дадена тема“.

По думите му огромната грешка на младите изпълнители е, че записват първите си песни само на английски език:

„Добре е да имат вариант и на български, за да останат в културния спомен на страната ни. Удовлетворението да направиш песен на собствения си език и тя да се пее от всички в публиката е огромно. Езикът ни е труден за песни, но овладееш ли го, това е залогът за успех сред собствената публика“.

Личният вкус е страшно важен, важна е и трезвата самооценка“, убеден е Пепи Писарски:

„Не е хубаво човек да се повтаря. Докато дишам, ще пробвам различни посоки, различни стилове. Мелодичността е нещото, на което много държа. Искам да правя красива и ясна музика, добре запомняща се мелодия“.

Пепи Писарски е категоричен, че липсата на повече българска музика в ефира, ощетява културната ни идентичност и езиковата ни култура:

„Музикалният пазар в електронните медии е контролиран над 85%. Българската музика е между 6-8%, това е унизително за една свободна държава. Губи се време, губят се творци, губи се мотивация за създаване на нови песни. Националното производство трябва да бъде подкрепено“.

Най-новата песен на „Атлас“, в компанията на трио „Вива“, е „Чака ни дълъг път“: 

„Поводът за текста е едно мое малко пътешествие в други измерения. Имам картини, спомени, цветове и знам какво беше. Опитал съм се да споделя това“.

Интервюто с Пепи Писарски можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени