Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски експерти: Спекулациите около Националната здравна служба приличат на руска хакерска намеса

"Официални документи" за търговски преговори САЩ-Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изследователи от мозъчния тръст на Атлантическия съвет, университетите в Оксфорд и Кардиф, както и анализаторската фирма Graphika твърдят, че "изтичането" на детайли, описващи подробно разговори между Обединеното кралство и САЩ за възможността за приватизация на Националната здравна служба (NHS), прилича на руска хакерска намеса.

Повод за това тяхно мнение даде лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин, който разкри преди седмица "официални документи", които според него доказват, че Националната здравна служба на Обединеното кралство е "готова за продажба" с оглед на водени със САЩ търговски преговори.

Тогава Корбин представи документи в размер на 451 страници от юли 2017 година до "само преди няколко месеца" на т.нар. "Търговска работна група" между Великобритания и САЩ, според които цените на лекарствата в Обединеното кралство биха нараснали, ако бъде постигната търговска сделка с Вашингтон.

Представените от Корбин "официални документи" обаче се считат от посочените по-горе британски експерти като евентуална руска хакерска намеса, повод за което дават граматични грешки, които са характерни за чужденците, говорещи английски език и които се виждат на страницата на новинарския интернет сайт Reddit, където тези документи бяха първоначално публикувани.

Ръководителят на разследванията в анализаторската фирма Graphika Бен Нимо, каза: "Първоначалните усилия за разпространяване на изтичането на т.нар. "доклад" от двустранни преговори със САЩ относно Националната здравна служба на Великобритания много наподобяват техники, използвани от операция "Вторична инфекция" в миналото".

Операцията "Вторична инфекция" датира от 2014 година и беше разкрита от изследователския център на Атлантическия съвет (DFRLab), като тя представляваше мащабна руска операция по дезинформация, чиито източници най-вероятно са разположени в руското разузнаване, включваща неоправдани изявления за планирани политически убийства, фалшиви новини, провокации, безсрамни опити да се действа от името на други в интернет.

Бен Нимо от фирмата Graphika също така добави, че изтичането на "информация" за NHS е или част от руска операция, или някой се опитва усилено да изглежда, че това е точно така.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна