Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Георгиев: Има подготвени екипи, а постоянно се натъкваме на кампании за трансплантации в чужбина

Доц. Марин Георгиев
Снимка: личен архив

Рекордно голяма е листата на чакащи за трансплантация на бъбрек в България - над 1100 души. Поне 8000 са на хемодиализа. Една от причините е липсата на достатъчно донори, а другата - не достатъчното финансиране на тази дейност.

"Жалкото е, че има подготвени екипи, а постоянно се натъкваме на кампании за трансплантации в чужбина. Защо е необходимо това?", каза пред БНР доц. Марин Георгиев - началник на Клиниката по урология в Александровска болница. Той обясни, че в клиниката е бил приет пациент, трансплантиран в Турция за 35 хил. евро, и направи сравнение със средствата, които болницата получава за трансплантация - 20 хил. лева: "Това е по наредба от 2007-а година. За допълнително материално стимулиране на екипите, които участват, защото това е денонощен къртовски труд и в една трансплантация участват около 20 човека, като началник на клиника мога да разпределя, според наредбата, около 20% - това е 4 хиляди лева за цялата клиника".

По думите на доц. Марин Георгиев не е толкова голям процентът на отказ за трансплантация от близки на починалия. Според него проблемът е на друго място.

Интервюто на Румяна Василева с доц. Марин Георгиев в "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна