Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората с увреждания – приобщаване в действие

Храбър Натов-син, Виктор Христов, Храбър Натов и Диана Банчева (от ляво надясно)
Снимка: Росица Михова

Често наричахме хората с увреждания невидими. Те определено бяха такива. И някои от тях все още са, защото остават заключени в домовете си или специализираните институции. И обществото ни не знае нищо за техния живот. А те могат да работят, могат да творят, могат и да спортуват. Могат да носят и медали – както направиха нашите атлети от Спешъл Олимпикс България, които донесоха 19 медала от тазгодишното световно първенство в Абу Даби. 

За юридическата рамка, която урежда техните правата на хората с увреждания, и за грижите, които техните родители и близки полагат, и за ролята на НПО-тата в тези процеси разговаряхме със доц. д-р Стоян Ставру от БАН, който е и член на Съвета за наблюдение на българското законодателство за съответствие с Конвенцията за правата на хората с увреждания; Галина Гончарова – културолог, гл. асистент в СУ „Св. Кл. Охридски“; както и Зорница Станева и Ивана Цветкова от Фондация за развитие на културния и бизнес потенциал на гражданското общество.


В „Познати и непознати“ наши гости бяха и председателят на Спешъл Олимпикс България Храбър Натов, Диана Банчева – програмен координатор, както и атлетите – медалисти, решителните хора Виктор Христов и Храбър Натов-син. Какво си казахме с тези невидими герои, за които в най-висша степен се отнася сравнението на живота с борба, чуйте в останалата част от предаването „Познати и непознати“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени