Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дни на предизвикателствата" 2019

Еврард Венденбаум изследва последните кътчета дива природа

Природозащитникът надгражда любовта си към природата като работи за нея

Еврард Венденбаум
Снимка: Ани Петрова
Еврард Венденбаум е планински водач, алпинист, убеден природозащитник. Той е един от специалните гости на 15-ото издание на фестивала "Дни на предизвикателствата". През последните години посвещава усилията си на фотографията, документалното кино, изследването на някои от последните кътчета дива природа на планетата - Гренландия, Мадагаскар, Амазония.

"Ако бях роден в Париж, нямаше да имам същия живот. Роден съм в Гренобъл, в една планинска обстановка, среда с планинари, с голям брат, който е планинар. Това, разбира се, ме беляза и ме оформи като човек, наистина да се чувствам и да се развивам в тези големи пространства", разказа природозащитникът в предаването "Хоризонт до обед". 

"В началото бях ориентиран към спорта, с амбицията да правя постижения, да се развивам в тази посока, но след това дойде един момент, в който поисках да смеся тези мои интереси към планинаната с желание да правя нещо полезно за планетата", сподели Венденбаум.

Той се чувства се комфортно в обезлюдени места. "Там се чувствам жив и богат. Възможност да изживея нещо, което е само за мен, но и за други. Не знам дали това е зоната ми на комфорт, но това е мястото, на което се чувствам добре и където се изпълвам с нещо, което ми позволява да продължавам и да действам", признава Еврард Венденбаум.

Еврард ВенденбаумПрез последните 5-6 години работи на остров Сулавеси.

"Аз по-скоро търся места на планетата, които все още не са съвсем повредени, последните недостигнати, забравени места на планената, които човекът още не е изследвал. Има такива места за щастие. Работя върху Мадагаскар. Там е една такава територия - Макай. И едно друго такова място на дива природа, на първична гора - Сулавеси", обясни Венденбаум.

По думите му Мадагаскар е мечтата на всеки любител на природата - това е едно от най-изключителните места на планетата откъм  биоразнообразие. Еврард Венденбаум оценява късмета си да попадне на човек, който изследва Макай в Мадагаскар.

"Това беше една мечта. Да изследваш една недокосната земя и да откриеш видове, които са нови, непознати. Работим върху това късче земя, което е 4 хиляди квадратни километра и от 2017 година е природен резерват със статут. Работим много с местните хора, защото трябва да се извърши една истинска консервация с местните хора", разказа още Еврард Венденбаум. 

Той е автор на филма "СКОРСБИ - шепотът на ледовете", който представя дейността на експедиция в най-големия фиорд на Гренландия. Има промени, които са свързани с повишение на температурите от 5 до 7 градуса, подчерта природозащитникът.

"Говорим много за климатични промени. В Европа все по-често има горещини, но ние не си представяме колко това е реален процес. В Арктика това много по-лесно се вижда", коментира Еврард Венденбаум пред БНР.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Превод в ефир: Любомир Попйорданов



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!