Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори: Сърцевината на управлението на Борисов е комуникацията

Проф. Антоний Гълъбов и Първан Симеонов пред БНР

Деница Сачева положи клетва като социален министър.
Снимка: БГНЕС

Деница Сачева бе избрана за министър на труда и социалната политикаТя бе подкрепена от парламентарните групи на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Против бяха депутатите от ДПС и БСП. По-рано днес парламентът прие оставката на Бисер Петков като социален министър.

"Характерното за министрите в правителствата на Бойко Борисов е това, че, ако те се справят добре със своите задачи, но не са в състояние да овладеят стихийни, организирани атаки срещу правителството, това е най-сигурният показател, спрямо който те се оценяват", каза пред БНР проф. Антоний Гълъбов. Той припомни атаките срещу т.нар. Истанбулска конвенция и срещу Стратегията за детето, които са в зоната на отговорност на социалния министър - тогава Бисер Петков.

По думите му премиерът държи на това министрите му да поемат отговорност за "управлението на обществените очаквания и комуникирането на реформата".  

Според проф. Гълъбов претенциите към работата на Бисер Петков са били не толкова заради работата със самите заинтересовани групи, колкото заради комуникациите през медиите - към обществото. "В това отношение г-жа Сачева има много дълъг опит в публичните комуникации, така че, струва ми се, тя ще успее да компенсира това, което липсваше на един добър професионалист, като г-н Петков", коментира той в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт".

Проф. Гълъбов предположи, че Борисов разчита чрез тази рокада да даде нов тласък на социалната политика, тъй като в последните години тя получава повече финансиране.

"Законът за социалното подпомагане е добър закон, изработен много внимателно от експертите на министерството, с много активната позиция на министър Петков. Този закон обаче в момента трябва да бъде опазен от поредните популистки атаки, които се насочиха срещу него. Важно е той да започне да променя средата, в която се формират самите социални работници. Да доведе до преосмисляне на серия от социални услуги, включително до разпределението им в териториален план и осигуряване на финансиране за тях", смята проф. Антоний Гълъбов.

Според социолога Първан Симеонов рокадата в социалното министерство е заради натрупани проблеми във ведомството и уточни, че не е посочен от премиера, а и не се откроява конкретен повод за това.

"Борисов, може би, беше решил, че Бисер Петков е слаб комуникатор", каза социологът и добави, че Деница Сачева е човек, който е добър комуникатор.

Той коментира в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт", че сърцевината на управлението на Борисов е комуникацията.

Стабилно управление

Според проф. Антоний Гълъбов ДПС се премества по-близо до управлението, след като коалицията на Обединените патриоти е изгубила баланс. "ДПС придоби допълнителна тежест с центробежните сили при Патриотите", категоричен бе той и прогнозира, че ДПС няма да предприеме радикални действия срещу управлението.

По думите на Гълъбов след местните избори е намаляла вероятността от предизвикване на правителствена и парламентарна криза.

Според Първан Симеонов след няколко изборни победи и след срещата във Вашингтон Бойко Борисов се чувства сигурен за управлението си - че ще има пълен мандат. "Това го кара да действа по свой собствен план. Вероятно на много места в партията - в местни структури - той вероятно ще направи рестарт", коментира той.

По думите на Симеонов Борисов все още не е успял да си вземе партията от Цветан Цветанов: "В някои местни структури май не успя преди местните избори Борисов да реши нещата".

Социологът коментира още, че много често големият партньор в управляващата коалиция (ГЕРБ - бел.ред.) се разтоварва от отговорност през Патриотите, което е голям проблем за малкия коалиционен партньор.

Симеонов посочи като евентуален капан за управлението на Борисов - спокойствието: "Най-големи грешки са правили, когато са били най-спокойни за управлението си и са подценявали ситуацията", категоричен бе Първан Симеонов.

Репортаж на Даниел Инков и разговор на Людмила Железова с проф. Антоний Гълъбов и Първан Симеонов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени