Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп смята, че търговските спорове с Франция могат да бъдат "лесно разрешени"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви във вторник, че търговските търкания с Франция могат "да бъдат лесно разрешени".

Тръмп спомена, че САЩ имат "дребни спорове" с Франция по отношение на търговията, но посочи, че тези въпроси ще бъдат обсъждани и може да се постигне напредък в разговорите с френския президент Еманюел Макрон.

Изказвайки се в Лондон на срещата на върха в НАТО, американският президент отбеляза, че отношенията с Франция са "добри".

От своя страна френското правителство изрази надежда, че все още има "място за дискусия" на фона на заплахите от САЩ, че ще бъдат наложени до 100%-ни мита върху вноса на десетки френски продукти, включително вино, сирене и козметични продукти, на стойност 2,4 млрд. долара, в отговор на френския цифров данък.

Преди време във Франция беше одобрен данък от 3% върху приходите от цифрови услуги, спечелени от фирми приходи над 25 милиона евро, спечелени в страната и световни приходи над 750 милиона евро.

"Надяваме се, че все още има място за дискусии и консултации и че това не е краят на историята", заяви Седрик О, държавен секретар за цифровата икономика във Франция.

Говорейки преди началото на срещата на върха на НАТО в Лондон, президентът на САЩ Доналд Тръмп посочи пред репортери, че няма да търпи "някой да се възползва от американските компании", позовавайки се на френския цифров данък, който ще засегне най-силно технологични гиганти като Google, Facebook Inc., Apple Inc. и Amazon.com Inc.

Френският министър на финансите Бруно льо Мер пък заяви, че Париж и Европейският съюз са готови да отговорят, ако Вашингтон продължи с плановете си за голямо обмитяване на френски продукти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна