Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп изплаши сериозно Уолстрийт, намеквайки за отлагане с година на сделката с Китай

Пазарите на акции на Уолстрийт отвориха във вторник с още по-силни понижения спрямо вчерашната търговия, след като Доналд Тръмп намекна, че може да отложи постигането на търговска сделка с Китай за след президентските избори през ноември 2020- година.

И трите основни американски фондови индекса се разделят с над 1% от стойността си през първия час на днешната търговия, тъй като инвеститорите изглеждат сериозно притеснени от опасността за сериозно отлагане на споразумението между Вашингтон и Пекин, за което само до преди дни се считаше, че ще бъде факт в близките седмици и ще сложи край на продължаващата вече 17 месеца търговска война между двете световни икономически сили.

Индексът на сините чипове DJIA вече се раздели с близо 400 пункта (спад с 1,4%), технологичният индекс Nasdaq Composite се понижава с 1,04%, а широкият индекс S&P500 - с 1,21%, като последният се търгува близо до близо едномесечно дъно. Това представлява рязко понижение и на трите индекса за втора поредна сесия на търговия, след като в понеделник те приключиха с понижения от около 1% след слаби икономически данни от САЩ (свиване на промишлената активност през ноември за четвърти пореден месец) и като реакция на решение на Тръмп да възстанови високите мита за вноса на стомна и на алуминий от Бразилия и Аржентина.

Междувременно се заговори, че графикът за планираните за 15-и декември нови тарифи на САЩ върху вноса на китайски стоки е все още в сила, което само допълнително засилва напрежението на Уолстрийт.

Новите тарифи за китайски стоки, насрочени за 15 декември, "остава в сила към днешна дата", заявиха източници на близката до президента американска телевизия Fox Business. "Беше ми казано, че само ако "първата фаза" от търговската сделка с Китай бъде официално подписана или ако се случи нещо друго положително, едва в този случай президентът може да реши да не налага планираните за средата на месеца нови митнически тарифи", отбеляза Едуард Лоурънс от Fox Business".

Страховете от дългосрочно отлагане на търговската сделка с Пекин се отразяват доста негативно на индустриалните и на технологичните компании, имащи сериозен бизнес с Китай. Така например акциите на Dow Inc. поевтиняват с 3,3%, на Caterpillar - с 2,27%, на Apple - с 2,42% и на Intel Inc . - с 2,18%. Рязкото поевтиняване на техните акции е и в основната на понижението на индекса на сините чипове DJIA  с близо 400 пункта (спад с 1,4%).

Акциите на технологичните компании за микрочипове като Advanced Micro Devices Inc., Micron Technology Inc. и Nvidia Corp. поевтиняват с между 1,96% и 2,96%. Спад с 1,0% и с 1,5% бележат и акциите на гиганти като  Microsoft Corp. и Amazon.com Inc. , докато Philadelphia Semiconductor index, включващ компаниите от полупроводниковата техника, се понижава с 2%.

Графика на индекса S&P500


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!