Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 са кандидатите за президент на Хърватия, срокът изтича в полунощ на 3 декември

Президентката Колинда Грабар-Китарович е кандидатка за още един мандат
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 3 декември в полунощ изтича срокът за подаване на документите на кандитатите за президентските избори в Хърватия на 22 декември, придружени с необходимия брой от най-малко 10 000 подписа в тяхна подкрепа, съобщи държавната телевизия ХРТ.

Досега са постъпили кандидатурите на Зоран Миланович, Мислав Колакушич, Неделко Бабич, Деян Ковач, Анто Джапич, Мирослав Шкоро, Колинда Грабар-Китарович и Дарио Юричан, а Влахо Орепич се отказа от кандидатурата си, въпреки че бе събрал подписите.

Иван Пернар обяви, че ще подаде кандидатурата си днес в 22 часа. Очаква се и кандидатурата на Катарина Пеович. Бройката 10 потенциални кандидати обаче не е окончателна.

През последните две десетилетия рекорден брой кандидати /13/ имаше за президентските избори преди 15 години. Най-малко кандидати за президент на Хърватия (само 4) имаше преди 5 години - Колинда Грабар-Китарович, Иво Йосипович, Иван Синчич и Милан Куюнджич.

След изтичането на срока за предаване на кандидатурите в полунощ комисията има срок от 48 часа, до 12 декември в полунощ, да провери подписите и да обяви списъка на кандидатите. От този момент започва да тече президентската кампания, която неофициално започна още през лятото.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени