Eмисия новини
от 05.00 часа

Дебатират окончателното приемане на Бюджет 2020

| обновено на 04.12.19 в 07:15
Снимка: БГНЕС

Очаква се днес депутатите да започнат дебaтите по окончателното приемане на Бюджет 2020. 

Със скандал в пленарната зала приключи снощи извънредното пленарно заседание, на което се гласуваха бюджетите на държавното обществено осигуряване и Здравната каса.

Хаос настъпи при гласуването на текстовете за размера на минималната пенсия. След като бе отхвърлено предложението на БСП той да бъде 300 лева от 1 юли догодина, депутатите от левицата поискаха прегласуване.

Въпреки че заседанието на Народното събрание беше прекратено малко преди официалния му край, депутати от БСП обградиха председателстващия Емил Христов след искането на парламентарната група на партията всеки от гласуващите да обяви от място вота си. Христов обаче отказа - с аргумента, че процедурата по гласуване вече е започнала.

"В режим на гласуване сме", каза той.

Намеси се и председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, за да успокои ситуацията.

До размяна на реплики се стигна при дебатите по текстовете за размера на минималната пенсия. Очаква се днес депутатите да започнат работа по окончателното приемане на държавния бюджет за следващата година.

Снощи бе прекъснато заседанието на парламента, след като председателстващият Емил Христов отказа да даде прегласуване и поименно съобщаване на вота от място, поискани от БСП.

Размерът на минималната пенсия за догодина се оказа най-спорният текст в бюджета на НОИ.

Сумата от 250 лева месечно от 1-ви юли. догодина бе договорена на коалиционен съвет между двете четения, но необходимият допълнителен ресурс не е намерен в бюджетните разчети.

“Да разчитате, че в хода на изпълнението на бюджета на ДОО ще има излишъци, с които да покриете този разход, противоречи, както добре знаете на Закона за публичните финанси“, предупреди Хасан Адемов от ДПС.

Той настоява текстовете да бъдат записани и в Държавния бюджет, чието второ четене трябва да започне след окончателното гласуване на парите за обществено осигуряване.

Предвижда се догодина салдото до консолидираната програма да е нулево, като приходите и разходите ще бъдат общо около 47 млрд. лева.

През 2020 г. може да бъде поет нов дълг, включително и чрез външни емисии.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от