Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Срещата на върха на НАТО в Лондон е сред водещите теми за френски и италиански издания. Вестниците основно се спират върху разногласията между съюзниците, проличали вчера по време на срещите, предшествали самата среща на върха.

За 70 години алиансът е изправен пред нови предизвикателства - Китай и кибервойната, пише в. "Кориере дела сера". Но сред предизвикателствата пред НАТО има и такива от вътрешно естество - отношенията между САЩ и Европа и въпросът за споделянето на разходите, допълва изданието.

Другият проблем за НАТО, излязъл отново наяве вчера е обтягането на отношенията с Турция, която е все по-близка до Русия на Владимир Путин и която води военна операция в Сирия срещу кюрдите, които пък са съюзници на Запада.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган беше приет на Даунинг стрийт от британския премиер Борис Джонсън заедно с Макрон и с германския канцлер Ангела Меркел, за да говорят за Сирия и можем да предположим, че срещата е била напрегната, отбелязва вестникът.

Изданието допълва, че днес на заключителната пресконференция след срещата на върха на алианса се очаква сцена на привидно съгласие и разбирателство, но това ще е до следващия открит сблъсък, допълва изданието.

Вестник "Монд" насочва вниманието си върху "малкото разногласие" между Франция и САЩ, а именно френския дигитален данък, породил заплахи от Тръмп за мита върху френските стоки. За това малко различие стана дума на срещата на Макрон с Тръмп вчера.

Ако бъдат въведени, митата ще засегнат емблематични френски продукти като шампанското и рокфора. Дребното разногласие това са всъщност френски продукти на стойност 2,4 млрд. евро, допълва изданието.

Двудневната среща на високо равнище на НАТО в Лондон е сред водещите теми и на турския печат тази сутрин.

Четиримата лидери са обсъдили кризата в Сирия, както и военната офанзива на Турция в Сирия "Извор на мира", насочена срещу сирийското крило на терористичната групировка ПКК - Сили за защита на народа, посочва "Сабах".

"Обща позиция спрямо Асад на срещата в Лондон. Трябва да бъде сложен край на насилието в Сирия", пише в заглавие по темата вестник "Стар".

Изданието цитира френския президент Еманюел Макрон, който след срещата заяви, че "Турция е голяма страна" и "изпитва уважение" към нея.

"Всеки се реди на опашка за среща с турския президент. Погледите на всички в рамките на срещата на върха на НАТО се обърнаха към Турция. Президентът на страната участва в четиристранна среща за Сирия, лидерите на Полша и Гърция също искат двустранни срещи с Ердоган, пише вестник "Акшам".

Преди да отпътува за Лондон турският президент заяви, че Турция ще се противопостави на плана на НАТО за защита на балтийските държави и Полша, ако Алиансът не признае групировките, срещу които Турция се бори, за терористични.

"Докато оказват подкрепа на терора, ще има вето". Това е заглавието по темата на вестник "Тюркие”.

Вучич очаква помощ от Русия по въпроса за снабдяването с газ, от което зависи цялата сръбска индустрия, пише вeстник "Блиц” по повод днешната среща на президента Александър Вучич с руския му колега Владимир Путин в Сочи.

"Ние още не можем да получаваме газ през България, досега получавахме през Украйна и Унгария, заяви Вучич. Той припомни, че Сърбия има договор с Русия за 6,2 милиона кубически метра газ, а потреблението й е 12 милиона и сега търси начин да се снабди с останалото количество.

Осигуряването на газ е сложно и трудно, тъй като на пазара трябва да се резервират предварително количествата и евентуални допълнителни обеми не могат да се получат на изгодни цени, посочи президентът. "Вярвам, че руските приятели ще ни помогнат да решим тези проблеми", каза Вучич.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна