Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окончателно: Минималната пенсия ще е 250 лева

| обновено на 04.12.19 в 21:03
Снимка: БГНЕС

От 1 юли догодина минималната пенсия ще бъде 250 лева, реши окончателно Народното събрание.

Останалите пенсии ще се индексират с 6,7 на сто.

Депутатите гледат на второ четене държавния бюджет за 2020 година. Вече е одобрена неговата рамка - и по двете пера има малко над 28 милиарда лева. Гласувани бяха и парите за съдебната власт. 

Една от най-сериозните критики към управляващите е, че правителството си осигурява комфорт да харчи без санкцията на Народното събрание. Петър Кънев от БСП заяви по време на дебатите:

"На всички е ясно, че разпределението на тъй наречения "излишък" не се дължи на сериозно преизпълнение на приходите, а се дължи на неизпълнение на разходите. Всяка година, години наред милиард и половина-два милиарда лева са неизразходвани и са харчове".

Министър Владислав Горанов отвърна:

"Правителството не е изхарчило нито един лев, нито една стотинка, нито една десета от стотинката от преизпълнение на приходите".

Дефицитът в хазната би се увеличил с 4,5 милиарда лева, ако бъдат приети всички предложения на БСП, допълни Горанов.

Увеличения на заплатите на социалните работници

С до 15 % ще бъдат увеличени заплатите на социалните работници догодина. Това реши единодушно пленарната зала при дебата по второто четене на бюджета за 2020 година. Предложението е на БСП, но между двете четения получи подкрепата на депутатите от ресорната бюджетна комисия. В пленарната зала аргументацията на управляващите бе представена от Светлана Ангелова от ГЕРБ:

"Колегите социални работници, работещи в Агенцията за социално подпомагане, близо 4 700 социални работника, заслужават по-високо увеличение на заплатите от 1 януари 2020 година от това предвиденото 10-процентно увеличение в бюджетната сфера".

Допълнителните пари за социалните работници бяха единственото предложение на БСП, одобрено от пленарната зала. Лидерът на левицата Корнелия Нинова каза:

„Дано да повлече крак и да има и следващи. Макар и рядко да се случва, аз днес от трибуната, от името на колегите от парламентарната група, ви поздравявам за решението да подкрепите предложението ни“.

Вече бяха гласувани и парите за съдебната власт, като ресорният министър Данаил Кирилов уточни, че заплатите на магистратите в системата ще се увеличат с около 10 на сто. Именно толкова е заложеното увеличение за всички в бюджетната сфера, а за учителите възнагражденията ще се увеличат със 17 на сто. Тези текстове обаче все още не са гласувани в пленарната зала, където в момента се работи по бюджета на Министерството на вътрешните работи.

От догодина ще има промени в пенсионната възраст в две силови ведомства - решение, срещу което опонира Красимир Янков от БСП:

"Против съм за увеличаване на годините за пенсиониране на служителите от Национална служба "Охрана" - от 53 на 55 и служителите от Държавна агенция "Национална сигурност" от 60 на 63 години".

Левицата очаква скок в цената на тока

Електроенергията ще поскъпне с между 10 до 20%. Това прогнозира депутатът от БСП Таско Ерменков при дебатите на второ четене по държавния бюджет за догодина:

"Много добре знаете, че с продължаване на възможността въглищните централи да работят, България пое ангажимента да либерализира електроенергийния пазар, което на практика ще доведе до увеличаване на цената на електроенергията за населението с около десетина до 20 процента. Въпросът, който задаваме, е какво има в бюджета предвидено за покриване на така наречените "разходи за енергийно бедни".

Майчинството за втората година - 380 лв.

Майчинството за втората година остава замразено на 380 лева месечно, а правителството прави всичко възможно майките да могат да се върнат по-рано на работа, уточни социалният министър Деница Сачева:

"Стимулирането за това да имаш деца не минава само и единствено през пари. То минава и през перспектива за съответните млади хора. Майките, разбира се, в по-голямата си част от случаите биха искали да се върнат обратно на работа… Правителството обяви съвсем скоро, че в следващите 3 години всяка година 70 милиона лева ще бъдат отделяни за строеж на детски градини. Също така започна и вече проект за доплащане на такси на детски градини за деца от социално слаби семейства - за това са насочени 22 милиона от този проект и още 10 милиона допълнително ще бъдат дадени от правителството за покриване на такси за детски градини“.

От БСП настояваха то да бъде 650 лева, от „Воля“ - 610, но залата прие предложението на управляващите - да запази размера на обезщетението от 380 лева.

Вчера пленарната зала одобри бюджета на Здравната каса, а днес ѝ даде едномесечен срок от обнародването на закона заедно с НОИ да изработи механизъм за борба с фалшивите болнични.

Утре депутатите ще започнат работата си с текстовете за Министерството на образованието - един от приоритетите на бюджета за догодина. За педагогическия персонал е предвиден ръст на възнагражденията с повече от 17%. Общо за бюджетната сфера увеличението е 10 Pro



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени