Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Педиатричната асоциацията раздаде годишните награди за принос към детското здравеопазване

Малко над 10 на сто от бюджета на НЗОК е определен за детско здравеопазване, алармира проф. Владимир Пилософ, председател на БПА

6
Носителите на наградите на Българската педиатрична асоциация
Снимка: Гергана Хрисчева

Едва 11 - 13% от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е определен за детско здравеопазване, съобщи проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация (БПА).

Според изследване, проведено по поръчка на БПА, родителите, които имат дете до една година харчат по 100 лева месечно за здравето му, като половината от тях са за лекарства , посочи още проф. Владимир Пилософ . От години Асоциацията настоява лекарствата за децата до три години да бъдат безплатни:

„От всички разходи на НЗОК - от 100 лева за лекарства, които харчи Касата за най-различни програми, 5 % процента са за децата. Трябва да има някаква ясна визия на държавата как смятаме да бъде организирано детското здравеопазване - за децата има специфики, които трябва да бъдат спазени. Няма как, без поддържане от държавата, това нещо да стане“, подчерта председателят на Българската педиатрична асоциация.

На фона на критичното положение в детското здравеопазване проф. Пилософ категорично заяви във връзка с починалото три годишно момченце в София, че детето не е било разкарвано в три болници, както твърдят родителите му.

Резултатите от проверката по случая се очаква да станат ясни тази седмица.

Българската педиатрична асоциацията раздаде годишните награди за принос към детското здравеопазване у нас

Отличието за „Цялостен принос в развитието на педиатрията в България“ получи доц. Софи Пинкас, която отдава целия си живот на това да помага на хората като лекар педиатър. С истинско вълнение тя прие наградата, изказа благодарност към своите учители и направи паралел между бурното развитие на педиатрията у нас през миналия век и застоят и проблемите в детското здравеопазване в наши дни.

Наградата „Педиатрична клиника на годината“ бе присъдена на Клиниката по педиатрия към УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. Отличието прие началникът на лечебното заведение проф. Иван Иванов. В категорията бяха номинирани Клиниката по детска кардиология към Националната кардиологична болница и Детската клиника към МБАЛ „Св. Марина“ – Варна.

В категорията „Журналист, ангажиран с детското здравеопазване“ тази година наградата получи Надежда Ненова от информационния портал zdrave.net. Тя призова педиатрите да общуват повече с медиите, защото само така техните проблеми могат да станат видими за обществеността.

Отличието връчи журналистът от БНР Гергана Хрисчева, която е носител на приза за миналата година.

Наградата „Личност, ангажирана с каузата на детското здравеопазване“ получиха Кремена Кунева и родителите, подкрепили инициативата „#заДЕЦАТА“, благодарение на която бе ремонтирано Отделението по нефрология на Специализираната детска болница „Проф. д-р Иван Митев“.

Накрая на вечерта бе връчен и приза в категория „Моят любим педиатър“, определен по волята на родителския вот. Тази година носител стана д-р Слави Филчев, началник на отделението по педиатрия в Пета МБАЛ – София.

Той изказа благодарност към своите пациенти за високото отличие, като за съжаление в словото си заяви, че детските общински отделения в страната ни загиват и че недоверието към българския лекар расте.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна