Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Жените от кино "Роялъ" като история на българските нрави

Среща с автограф с Леа Коен ще има и на 7 декември от 16:00 ч. в Книжен център „Гринуич“.
Снимка: Фейсбук

Снощи писателката и дипломат Леа Коен представи новия си роман - "Жените от кино "Роялъ".

Историята е измислена, но базирана на неща, които действително са се случвали през 30-те годин, разказа авторката в предаването "Хоризонт до обед".

„Това е историята на българските нрави. Опитах се да направя една художествена дисертация върху развитието на интимните отношения в българското общество, в софийското българско общество.“

Романът е ситуиран на улица „Раковски“, но също така в Кюстендил, в Шумен и на други знакови за България места, където е имало силно развити културни, индустриални, политически общности, посочи Леа Коен.

Романът акцентира върху маргинализацията на жените - "понякога неосъзната, друг път осъзната, но винаги завършва по един начин – за сметка на съдбата на жените.“

Леа Коен

Абсолютно ми е безинтересно рекламно-позитивното писане – независимо дали от журналисти или от писатели, сподели още Коен.

„И понеже ние сме затрупани от такива рекламно-позитивно и писане, и говорене, у мен то предизвиква едни рефлекси, каквито предизвикват лоша миризма, неподходяща храна и т.н. Смятам, че ролята и на журналиста, и на писателя е критичният анализ. Разбира се и писателят, и журналистът плащат съответната цена. Моят прототип в тази книга е точно такъв тип журналист.“

Действието започва през 2017 година с една журналистическа статия, но ни потапя назад във времето - през 30-те години на XX век, където Леа Коен търси тенденции, белязващи и днешния ден.

Цялото интервю е в звуковия файл. 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.