Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Закриват Дома за медико-социални грижи за деца във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

С постановление на Министерски съвет от началото на следващата година се закрива Дома за медико- социални грижи за деца във Видин. На негово място ще бъде открит Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания. На практика Домът във Видин не функционира от месеци. Към средата на тази година там е имало само едно дете, но за него е осигурена семейна среда и също е изведено от институцията. От месец юли не са настанявани деца, а според Закона за социалните услуги до края на следващата година ще са закрити всички домове в страната. При стартиране на процеса по деинституционализация през 2009 г. в Дома за медико- социални грижи за деца във Видин са отглеждани 71 деца, уточняват от правителствената информационна служба.

В Центъра за комплексно обслужване за деца с увреждания и хронични заболявания, който ще работи на мястото на Дома, ще бъде осигурена подкрепа за повече от 470 деца от областта на възраст до 16 години, които са с над 50% увреждания. Някои от тях и досега са получавали ежедневна рехабилитация и физиотерапия, логопедични и психологични услуги в дома.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.