Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Кортезов: Ножицата между най-силните и най-слабите по математика става все по-голяма

Снимка: Златина Йовкова

„Ножицата между най-силните и най-слабите става все по-голяма, особено при математиката. В цялото общество по някакъв начин това е заредено като влошаващ се проблем… Когато хората получават ниски резултати, те започват да вдигат вой и всичко е много трудно - да направим нещата по-леки. Така нещата стават и все по-слаби“. Това коментира пред БНР доц. Ивайло Кортезов от Института по математика и информатика към БАН по повод спада на резултатите на българските ученици в класацията на международното оценяване PISA.

„До 4-ти клас програмите са доста олекотени, на децата им е скучно. Част от нещата, които се учат между 5-и и 7-и клас, може да се изтеглят по-рано. По-масово децата ще придобият трудови навици и ще свикнат да работят по-интензивно“, допълни доц. Кортезов в предаването „12+3“.

Според доц. Ивайло Кортезов ситуацията е подобна в цяла Европа, но в нашия регион е по-осезаема:

„На балканиадите обаче България стои много добре, само румънците са ни конкуренти и напоследък сърбите… Образованието е доста инертна система, като се позанемарят нещата, много време трябва, за да се поправят“.

Интервюто с доц. Ивайло Кортезов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна