Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесно ли се сменя личен лекар, ако старият прекрати практиката си

Общопрактикуващите лекари не достигат, мнозина не записват нови пациенти

Снимка: Радио ВИДИН

Продължава тенденцията на недостиг на медицински специалисти, особено на медицински сестри и общопрактикуващи лекари, което възпрепятства развитието на първичната медецинска помощ у нас. Това сочи Доклад на Европейската комисия за здравеопазването. Като сериозен се очертава проблемът с липсата на достатъчно педиатри. Общият брой на личните лекари в страната в края на миналата година е почти 4 200. България е сред страните в Европейския съюз с най-малко общопрактикуващи лекари на човек от населението. Според Националния статистически институт на всеки личен лекар се падат средно по 1667 пациенти, което е показателно за натовареността на лекарите на фона на недостига на специалисти. 

В страната съществуват регионални диспропорции в разпределението както на лични лекари, така и на специалисти. Големият пропуск в доклада на Европейската комисия е колко от брутния вътрешен продукт отделя държавата спрямо средноевропейските нива, заяви пред "Хоризонт" д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на общопрактикуващите лекари в София. По думите му това са под 5% при средноевропейски нива между 7 и 7,5 %.

Много лекари не записват нови пациенти

През декември всеки има възможността да смени личния си лекар. 

Д-р Евгени Крайселки има около 2900 пациенти и приема нови само, ако се роди ново дете в семейство, което е избрало него за личен лекар. Трудно е да се работи с деца, казва той.

"Затруднена е специализацията. Категорично са недостатъчни парите, които получаваме като лимит за изследвания и за консултации с други специалисти. Немалко вина има тромавата система с детските градини и изобщо училищата, които за минимална хрема връщат детето вкъщи, което е безсмислено, тъй като това натоварва и бюджета. Защото това са болнични, които спокойно може да бъдат избегнати", коментира д-р Крайселки.

Личният лекар е длъжен да уведоми пациентите, когато реши да прекрати практиката.

"Това, че те са уведомени, да речем, с някакви надписи и така нататък, на вратата на кабинета, не означава, че ще знаят, защото в момента си търсят личен лекар пациенти, на които личният лекар е прекратил практика преди две години", допълни д-р Крайселски.

Мобилно приложение

Според д-р Георги Миндов е необходимо да се направи мобилно приложение, което да позволява бързо получаване на информация за личния лекар. "За да може всеки да направи справка кой му е личният и къде е дежурното звено, с което той е сключил договор за нощем, събота и неделя, да се обръща при нужда от медицинска грижа."

През последните две години в община Девин през една година умират внезапно двама от общопрактикуващите лекари. Това оставя хиляди пациенти без възможност да изберат нов лекар, тъй като на територията на общината регистрация има само един останал лекар.

"Представете си - това е почти бедствено положение. 4-5 хиляди души да нямат общопрактикуващ лекар и да нямат възможност да изберат друг такъв след смъртта на техния", изтъкна адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право.

Част от спънките за това да има повече лични лекари се крият и в затруднените специализации, смята адвокатът.

"Непрекъснато има законодателни промени по отношение на специализациите и в частност именно специализацията по обща медицина, която се изисква, за да може едно лице да работи като общопрактикуващ лекар. Едни нормативни затруднения и чисто логистични затруднения създават препятствия, убиват желанието на младите хора да практикуват като общопрактикуващи лекари. Още повече пък да отидат в някой неособено популярен район в страната. Те се съсредоточават в големите градове", отбеляза Мария Шаркова.

Документацията на починал личен лекар

Съвсем скоро адвокат Мария Шаркова е консултирала наследник на починал лекар, тъй като не е имал информация какво да предприеме с документацията на пациентите.

"Когато става дума за общопрактикуващ лекар, който почине, неговите пациенти могат да изберат лекари, стига да има такива, дори от други райони и това се случва. И наследникът се оказа в ситуацията да не знае какво да прави с документацията, да не знае къде да я съхранява, докато някои не я изиска от него. Трябва да отбележим, че тъй като здравната информация е конфиденциална, той няма как да разбере по някакъв служебен път кой пациент при кой общопрактикуващ лекар се е презаписал, за да може да инициира изпращането на тази документация", обясни юристът.

Личните лекари прекратяват своите договори с едномесечно предизвестие до Здравната каса. Касата има време да уведоми пациентите, защото разполага с информация за всички пациенти, които са се записали при съответния лекар.

Различните гледни точки можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна