Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правните успехи в полза на малцинствата

Снимка: БГНЕС

Как законодателят може да бъде накаран да мисли за малцинствата и какво е свършеното в Правната програма на младежката ЛГБТ организация „Действие“, която успя да промени правата на цяла група българи? За това в „Нашият ден“ говорим с Венета Лимберова от организацията и с Галина Георгиева, представител на неформална група на ЛГБТИ родители. 

През тази седмица „Действие“ и фондация за свободата „Фридрих Науман“ организираха, по повод Световния ден на правата на човека на 10 декември и честването през ноември 2019 г. на 30-ата годишнина от приемането на Конвенцията за правата на децата на ООН, съвместна кръгла маса и дискусия със заглавие „ЛГБТИ права в действие“. 

Целта на събитието беше да се чуят становищата на националните институции и основните парламентарно представени политически партии по темата заедно с неправителствения сектор и активисти. Основен акцент беше поставен върху правата на еднополовите партньори и семейства през призмата на опита на хора от ЛГБТИ общността, както и законодателството и съдебната практика в България, ЕС и международното право. В тази връзка бяха представени и резултатите от работата на Правната програма на Младежката ЛГБТ организация „Действие“. 

За кръглата маса, както и за предварителните резултати от сравнителния анализ на правата на ЛГБТИ хората в България, Грузия и Сърбия, подготвен от фондация „Фридрих Науман“, можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!