Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните топлинни вълни засягат все по-тежко света, показва глобалният климатичен индекс

Влошаващите се топлинни вълни оказват все по-тежко влияние както на богатите, така и на по-бедните страни, показват резултати от годишна класация, която измерва щетите, нанесени от екстремното време върху човешкия живот и икономиките по света.

Глобалният индекс на климатичния риск, публикуван в сряда от екологичния мозъчен тръст Germanwatch, определи Япония като най-засегнатата страна през 2018 година, докато Германия е на трета позиция, предаде Ройтерс. И двете индустриализирани държави бяха силно засегнати от топлинни вълни и засушаване през миналата година, както и Индия (пета в тази класация), която претърпя сериозен недостиг на вода, провалени посеви и безредици, се посочва в последния доклад на Germanwatch.

"Науката потвърди отдавна установената връзка между изменението на климата и честотата и тежестта на екстремните горещини", се добавя в изявлението, придружаващо доклада.

Така например, през 2018 година силна лятна гореща вълна в Япония уби 138 души и причини хоспитализация на над 70 000 души с толинен удар и изтощение, се посочва в доклада. В Германия пък периодът от април до юли 2018 г. беше най-горещият, регистриран някога в страната, довел до смъртта на над 1200 души.

В цяла Европа екстремните топлинни вълни сега са до 100 пъти по-вероятни от преди век, отчита Germanwatch.

Мощни бури също причиниха разрушения през 2018 година, като Филипините са на второ място в индекса на климатичния риск поради големи загуби, когато бяха предизвикани от най-силния тайфун Мангхут.

Мадагаскар беше четвъртата най-засегната от лошото време страна, тъй като два циклона убиха около 70 души и принудиха 70 000 да търсят убежище.

В Кения и Руанда - седма и осма в глобалния климатичен индекс - сезонните дъждове бяха много по-тежки от нормалните, причинявайки наводнения, които унищожиха домовете и добитъка, причинявайки болести и епидемии.

Лаура Шефер, политически съветник от Germanwatch, заяви пред журналисти по време на формура на ООН за климатичните промени, провеждащ се в Мадрид, че резултатите от индекса показват, че "признаците на климатична криза" на всички континенти повече не могат да бъдат игнорирани.

"Климатичните промени обаче могат влияят негативно най-силно при развиващите се държави и общности по света, създавайки истинска климатична криза за милиони хора", посочи тя и добави, че бедните държави разполагат с най-малко ресурси за справяне с щетите.

Между 1999 и 2018 година седем от 10-те страни, които са били най-силно засегнати от екстремното време, са развиващи се страни с по-ниски доходи, като Пуерто Рико, Мианмар и Хаити.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени