Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП отново настоява партийната субсидия да бъде увеличена

Кристиан Вигенин
Снимка: Ани Петрова

От БСП отново настояха партийната субсидия да бъде увеличена. По-рано тази година субсидията за получен действителен глас беше намалена от 11 лв. на действителен глас на 1 лв. От левицата настояват тя да стане 8 лева от догодина.

В подкрепа на искането си от парламентарната група на социалистите посочиха становището на Службата за демократични институции и човешки права. В нея се казва, че измененията драстично намаляват публичното финансиране като в същото време отново въвеждат корпоративните дарения и премахват ограничението за частни дарения. Депутатът от БСП Кристиан Вигенин, поясни, че като заместник-председател на Народното събрание е поискал становище по темата:

"Предстои днес и утре да се гледа законът за Държавния бюджет. В него Българската социалистическа партия е направила съответните предложения за коригиране поне частично на тези промени, които бяха възприети през лятото, и за да ви уверя, че тези промени, които ние предлагаме, не са свързани с нищо друго, освен това да се гарантира политическия плурализъм, способността на политическите партии да функционират адекватно, да се ограничи възможността корпоративни и частни интереси да влияят върху решенията на партиите. Ние очакваме народните представители да подкрепят тези промени, които ще са в унисон със становището на експертите от ОССЕ, които пряко се занимават с наблюдението на избори, с наблюдение на спазване на правата на човека в страните-членки на ОССЕ".

БСП настоява партийната субсидия да бъде 8 лева за действителен глас от догодина.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна