Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Поставих въпроса какво е справедливо разпределение на разходите в НАТО

Страните в НАТО се делят на производители и на купувачи, заяви президентът

| обновено на 04.12.19 в 19:13
Румен Радев е в Лондон за срещата на лидерите на страните от НАТО
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на страните от НАТО потвърдиха задължението за взаимопомощ в случай на външна заплаха. 

В декларацията, приета на срещата в Уотфорд край Лондон, се посочва, че "конструктивни" отношения с Русия са възможни, но тя продължава да застрашава евроатлантическата сигурност.

Лидерите приеха актуализиран план за отбрана на Полша и Прибалтика. 

В съвместното изявление се посочва, че тероризмът е обща заплаха за всички членове на НАТО. Те обаче не успяха да постигнат консенсус върху определението за тероризъм. Френският президент Еманюел Макрон отхвърли категорично искането на Ердоган да определи кюрдските отряди в Сирия като терористична организация.

За справедливо разпределение на разходите в рамките на НАТО се изказа президентът Румен Радев на приключилата среща на лидерите на Алианса в Лондон. По думите му, при отчитането на разходите трябва да има предвид не само процентът от брутния вътрешен продукт, но, също така коя държава е производител и коя - купувач на оръжие. 

„3,25% - ние сме втората страна в НАТО, след САЩ, с такъв висок разход за отбрана. Над 60% от тези разходи отиват за модернизация, знаете защо – закупуването на изтребителите ф-16. Но, поставих, разбира се, и въпроса: „Какво означава справедливо разпределение на разходите“. Поставя се разделителна линия между държавите, които са под 2% и които са над два процента, но аз предизвиках дебат и за една друга разделителна линия, която изобщо не се обсъжда - че страните се делят на производители и на клиенти, на купувачи“

Йенс Столтенберг даде пресконференция веднага след приключването на срещата на НАТОСрещата на високо равнище на страните-членки на НАТО в лондонското предградие Уотфорд завърши с оптимистична нотка, макар че остана чувството на липса на така желаното единство по редица важни въпроси.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заключи, че НАТО е най-успешния алианс в историята. Причината - защото се променя с настъпващите промени в света и то в положителна посока. Столтенберг остава оптимист за бъдещето, защото отчита, че сътрудничеството е между Северна Америка и Европа е по-добро откогато и да било. 

„За пета поредна година отбелязваме на увеличение на инвестициите за отбрана. На практика европейските съюзници и Канада добавиха 130 милиарда долара към военния бюджет, а до края на 2024 година тази цифра ще достигне 400 милиарда долара“.

Дразгите между едни от водещите лидери, като американския президент Доналд Тръмп и френския му колега Еманюел Макрон и някои други задкулисни напрежения оставиха горчив привкус, че така изтъкнатото мото от Столтенберг и домакина на срещата - британския премиер Борис Джонсън - "Един за всички, всички за един" - не отговаря на реалностите. 

От българска страна, президентът Румен Радев заяви накрая, че срещата е преминала много спокойно, въпреки очакванията за бурни моменти. Той посочи, че е поставил въпроса за справедливото разпределение на разходите за отбрана, тъй като се поставя разделителна линия между държаните, които са под и над 2% от брутния вътрешен продукт. По думите на Радев, той е предизвикал дебати за друга разделителна линия, която изобщо не се обсъжда, а именно, че страните се делят на производители и клиенти. България е една от само 9-те страни-членки от общо 29, които покриват критерия за 2%. 

Доналд Тръмп всъщност даде работен обяд именно на лидерите на тези страни. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов пък съобщи новината, че Турция е приела аргументите на другите страни-членки и няма да блокира инициативата на НАТО за по-засилено присъствие в балтийските държави и Полша по повод на разнотласията около Сирия.   

Тръмп не се яви на планираната от него пресконференция след заседанието. Твърди се, че е бил обиден от разпространен видео-материал, в който Еманюел Макрон и канадският премиер Джъстин Трюдо го обсъждат в отрицателна светлина. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!