Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млад инвалид с множество диагнози прави изкуство от цветни гуми

Николай Дерменджиев събира средства от дарители, за да се лекува

Агнеса Трайкова и Николай Дерменджиев от Елин Пелин се обичат като брат и сестра. Преминали са през много изпитания, защото Николай е с множество тежки диагнози, но не спират да вярват, че предстоят и по-добри дни. 

Преди години майката на Агнеса осиновява Николай, след като той остава сирак. „Ники остана сирак на 20 години и моята майка, която е вдовица, го прибра под нашия покрив. Така той стана пълноправен член на нашето семейство. Работеше си до 2013 година като охрана…“, разказа Агнеса в предаването "По първи петли".

Куп тежки диагнози

Докато не му откриват болест на Бехтерев и се налага да го включат в програма за биологично лечение.

„Вследствие на тези инжекции Ники отключи всички нежелани реакции – направи тежка парализа на долните крайници, остана прикован в инвалидна количка, отключи диабет, направи тежка белодробна емболия с 5 белодробни инфаркта, вследствие на което му бе поставен филтър в крака, защото образува постоянно тромби…“

Инвалидна количка и морфин

Дълго време Николай прекарва в инвалидна количка и на морфинови таблетки за облекчаване на болките, защото страда от няколко заболявания, прави и спинални инсулти на гръбнака.

Николай Дерменджиев

Николай е инвалид първа група с право на чужда помощ, допълва Агнеса Трайкова.

Събират пари за всяко изследване

„Ходим в Турция на лечение, защото тук, в България с тези диагнози никой не може да ни помогне. Намерихме начин – правим концерти, базари, събираме нужните средства, за да може Ники да живее. Около 400-450 лева са му лекарствата на месец. Неговата пенсия е около 320 лева.“

Ники не се отказа през тези години, казва с гордост сестра му Агнеса. И посяга към изкуството. 

„Той изработва сам фигури от автомобилни гуми, с които радва дечицата по паркове, по градинки, в детски градини, по дворовете. Отделно меси много вкусни, уникални погачи. Така си докарваме парички, с които да можем да живеем. Имаме и транспортни разходи – до болници, изследвания…“, продължава разказа си Агнеса Трайкова.

Само от януари до момента са си заплатили три ядрено-магнитни резонанса, за да могат да заминат за Турция. За да ги платят, им помагат приятели. Турските лекари казват, че болестта на Бехтерев, която е била в ремисия, сега се е завърнала.

„На всеки шест месеца трябва да прави изследвания, да се следи. Защото беше със съмнения за Ходжкин, следи му се белия дроб, защото вследствие на тези емболии белият дроб работи на 55-60%. Там го вкарват в специални камери, поддържащи терапии.“

Дарителска сметка

Николай има дарителска сметка, в която събира пари за хотел, храна и транспорт. Едно посещение излиза различно – последното е струвало 8 хиляди лева, които са били дарени от един човек. През април догодина предстои нов тур от процедури.

„Трудоемко е, но шест години като седиш и всеки ден е еднакъв, не става, не може. Нещо трябва да правиш“, разказа Николай пред „Хоризонт“. Той е намерил вдъхновение за инсталациите с автомобилни гуми от руски сайт. Общината му доставя материалите.

„Най-голямото ми желание е да съм здрав дотолкова, че да мога да си работя“, пожелава си преди Коледа Ники.

Чуйте и звуковия файл.
Снимки: Личен архив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна