Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширяват производството на завода за части на Еърбъс

България се превръща в атрактивна инвестиционна дестинация не само за производство на автомобилни части, но и в друг високотехнологичен сектор, какъвто е самолетостроенето. Това е обявил заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който е връчил сертификат за инвеститор клас А на "Латекоер България" ЕООД за инвестиционния проект "Сглобяване на метални компоненти за носова част на самолет AIRBUS A350".

Инвестицията по сертифицирания проект е на стойност 5, 574 млн. лв., за разширяване на производството на завода на френската компания в икономическата зона в Радиново. С осъществяването му ще бъдат разкрити нови 35 работни места, към работещите вече близо 200 в производството. 

Целта на инвестиционния проект е стартиране на сглобяване на метални компоненти за носова част на самолет Airbus A350. Компонентите са нов тип продукт за дружеството, който не е произвеждан досега.

Припомням, че вече година край Пловдив работи френският завод, който е разположен на 5 декара, а в него се произвеждат елементи за вратите на самолетите Еърбъс 320 и 330, както и друго оборудване. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна