Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: България не е нито Сърбия, нито Турция, не разбирам Путин

| обновено на 04.12.19 в 18:44
Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Всеки има право да търси алтернативни трасета, ние търсим алтернативна диверсификация. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в отговор на руския президент Владимир Путин, който обвини страната ни, че бави изграждането на газопровода "Турски поток".

"Сигурно чисто политически не им е приятно, че България е толкова лоялен, силен член на НАТО и Европейския съюз. Как ще го бавим!? Нали бяхме преди няколко седмици горе на Оряхово със сръбския министър на енергетиката, с на Саудитска Арабия, така че вече сме над 140-ия- 150-ия километър. Припомням, че открихме връзката с Турция на "Турски поток", където на територията на България се казва "Балкански поток", с всички измервателни подстанции, с всичките нови компресорни станции", каза Борисов пред БТВ и допълни:

"Не искам да влизам в разговор какво е искал да каже президентът Путин. Имаме гаранции от ЕС и САЩ, че България ще бъде газоразпределителен хъб. Не вярвам, че сърбите ще построят по-бързо своята част от "Турски поток", каза българският премиер.

Борисов подчерта, че в България няма забавяне. Страната ни спазва всички изисквания и процедури на ЕС, за разлика от страни като Сърбия, Русия или Турция. 

"България спазва процедурите на ЕС, ние не сме нито Сърбия, нито Русия, нито Турция. При нас се спазват процедури на ЕС, обявиха се конкурси", посочи премиерът. Според него информацията на президента Путин може би е стара, защото в страната ни активно се строи "Турски поток" - с по 4-5 километра на ден.

Борисов също така подчерта, че най-късно до догодина България ще получава газ от други източници през Гърция


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени