Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама осъдени за убийството на студентка, което потресе Турция

протест срещу насилието над жени в Турция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съд в Анкара осъди на дългогодишен затвор двама мъже, признати за виновни за убийството и изнасилването на студентката Шубе Чет, съобщава БТА.

Един от осъдените за престъплението, което потресе цяла Турция - Чагатай Аксу, е бизнесмен, който назначил младата жена за асистентка, а след това я уволнил. Той получи присъда доживотен затвор за умишлено убийство и изнасилване, посочва Анадолската агенция.

Другият обвиняем - Берк Аканд, бе осъден на над 18 години затвор за това, че е оказал помощ на Аксу при извършване на престъплението.

През май 2018 г. тялото на 23-годишната студентка Шуле Чет бе намерено до сграда в елитен квартал на Анкара след падане от 20-ия етаж, където се е намирал офисът на Аксу. Двамата обвиняеми твърдят, че младата жена се е самоубила.

Турският власти първоначално също определиха смъртта на Чет като самоубийство, но под натиска на близките и на организации за защита на правата на жените бе предприето разследване за убийство.

Според турските медии докладът от аутопсията сочи, че студентката е била подложена на сексуално насилие преди смъртта си и следи от ДНК на единия от двамата мъже са открити под ноктите й.

Освен това, според медиите, Шуле Чет е изпратила няколко часа преди смъртта си съобщение по телефона на приятелка, в което е написала, че е била принудително задържана.

Общо 390 жени са били убити в Турция от началото на годината, според правозащитната организация "Ние ще спрем убийствата на жени". Най-често извършителите са съпрузи - бивши или настоящи.

Правозащитни организации обвиняват редовно турските власти, че не вземат достатъчно мерки, за да предотвратят тези убийства.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени