Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължават програмата за превенция на дентални заболявания при децата

Снимка: bglekari.bg

Министерството на здравеопазването очаква националната програма за превенция на денталните заболявания при децата да бъде удължена до 2026 година, каза заместник-министър Светлана Йорданова.  По данни на Зъболекарския съюз 90 на сто от родителите са доволни от поставянето на силанти на децата. Поставянето на силанти върху шестите зъби е част от профилактиката на зъбния кариес.

За 9-а поредна година на децата от 5 до 8-годишна възраст се поставят безплатно силанти или предпазващо от кариес вещество върху шестите постоянни зъби, които пробиват най-рано от постоянните дъвкателни зъби. Заради интереса към програмата досега тя ще бъде удължена, заяви заместник здравният министър Светлана Йорданова:

"Отчитам, един от основните проблеми е късното започване на програмата - октомври месец. Поемам ангажимента следващата 2020 година процесът да започне много по-рано, защото тази програма има нужда от по-голяма популяризация".

С 80 на сто се редуцира кариесът когато зъбите на децата са силанизирани, каза проф. Мая Рашкова заместник-декан на Факултета по дентална медицина в София. 62 на сто от родителите са завели децата си за силанизация, сочи проучване на БЗС:

"Търсят програмата, тя вече е позната на всички. Докато първите години имаше известно въздържане. Програмата е напълно безплатна, иначе много родители силанизират зъбките на децата си срещу заплащане".

500 зъболекари в 28-те региона на страната поставят силанти на децата. Родителите могат да избират къде да поставят предпазващите средства от зъбния кариес

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна