Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават изслушванията в САЩ като част от разследването за импийчмънт на Доналд Тръмп

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Съединените щати се проведе поредният кръг от изслушвания като част от разследването за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп. Правната комисия в Камарата на представителите изслушаха тълкувания на няколко професори по право относно действия на президента и дали тези действия могат да са причина за импийчмънт. 

В продължилия над осем часа маратон трима професори заявиха, че задържане на помощ за Украйна като залог за разследване срещу политически опонент без съмнение е причина за импийчмънт. Демократите обвиняват Тръмп във възпрепятстване на правосъдието и на работата на Конгреса, сплашване на свидетели и търсене на помощ от Украйна за спечелване на втори мандат догодина. 

Републиканците поканиха един от експертите, който заяви, че не е гласувал за Тръмп, но посочи, че в случая има оскъдни доказателства и много гняв. По думите му има понижаване на критериите за импийчмънт и това може да доведе до прецедент, който да окаже влияние на бъдещи президенти. 

Републиканците атакуват процеса, като настояват, че по случая няма нови доказателства и че демократите просто не харесват президента. Отправени бяха и обвинения в преднамереност у поканените от демократите експерти. 

В американската конституция няма ясна формулировки за това какво може да се разглежда като повод за импийчмънт като е посочено, че това може да е измяна, акт на подкуп и други големи провинения.

Според проучвания започналият през септември процес, излъчван пряко по основните телевизии, не променя съществено мнението на обществото, което остава все така разнопосочно както и в началото на изслушванията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени