Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Румен Радев: Имаме криза във водния сектор

| обновено на 05.12.19 в 18:41
Румен Радев
Снимка: БТА

Водата е стратегически ресурс, а кризата в Перник е сигнал, че трябва да преосмислим цялостния модел на управление и стопанисване на водния ресурс. Това каза президентът Румен Радев на срещата с министъра на икономиката Емил Караниколов, министъра на околната среда и водите Нено Димов, министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, и Светлана Йорданова - зам.-мнистър на здравеопазването, предаде БГНЕС.

Държавният глава припомни, че поводът за срещата сега е водната криза в Перник, но добави, че тя не е прецедент по българските ширини в последно време.

„Проблемът е много по-дълбок и засяга хиляди български граждани от цялата страна. Това е недопустимо в 21 век. Имаме криза във водния сектор. Причините, за да се стигне дотук, са наслоени през годините и са комплексни: недофинансиране, забавено усвояване на европейски средства, проблеми с поддържането на язовирите. Водата е стратегически национален ресурс, влияещ пряко върху икономиката и демографията на засегнатите области, както и на качеството на живот на хората“, допълни той.

Радев настоя да се изяснят какви са предприетите спешни мерки за решаване на кризата и кога се очаква да бъде установен нормален режим, а също така дали има здравословни рискове за българското население.

„Въпросите са какви са плановете за ремонт на язовирите, по какъв начин се възлагат строителните дейности и как ще се гарантира качеството. Големият въпрос е каква е цялостната стратегия за решаване на водната криза в България и бъдещето на водните ресурси и с какви инструменти ще бъдат постигнати тези цели", коментира Радев.

Това са въпроси с голяма обществена значимост“, допълни президентът.

Президентът каза още, че и други градове са на воден режим, има села без вода, и това, според него, е ясен знак, че в България има криза във водния сектор.

В срещата участваха министрите на икономиката, на регионалното развитие и благоустройството - Петя Аврамова и на околната среда и водите - Нено Димов (средата)

От своя страна министърът на екологията Нено Димов заяви, че по европейска програма са осигурени над средства, които ще бъдат инвестирани във ВиК сектора.

"Общият размер е над 1 милиард лева, като специално за ВиК-Перник в края на август месец беше подписан договор между МОСВ и ВиК-Перник на стойност 105 милиона лева, от които малко над 80 се финансират по ОП „Околна среда“, уточни Димов и добави, че всички - 12 ВиК-та са подали документите и с всички тях са сключени договори.

Той припомни, че при извършената проверка е било установено, че водата от яз." студена" е била отклонявана към Радомир. Димов увери, че това е прекратено, както и, че вода няма да се използва за индустриални цели.

" Мерките трябва да са в посока ограничаване ползването на водата", заяви още Димов и увери, че се търсят алтернативни решения.

Регионалният министър Петя Аврамова оправда ситуацията със сухия период, на което президентът Румен Радев реагира и помоли да не си служи с такива доводи.

Аврамова обяви, че проблем с водоподаването има и на други места в страната. "Има нарушено водоснабдяване на 127 000 жители в 5 града, в 120 села на територията на 11 области. Това е поради продължителната суша. И към момента с намалени водни обеми под 50% са язовирите, които захранват Кюстендил, Сливен, Търговище, Дупница, Бобов дол и няколко села.

По отношение на яз. "Студена", тя каза че в момента са прехвърлени допълнителни количества от Владайския канал към язовира.

"Днес постъпват 25 л. в мин. заради замръзнали реки. В следващите дни се очаква затопляне, което ще доведе до увеличаване на водните количества", обясни Аврамова.

В срещата участваха министрите на икономиката, на регионалното развитие и благоустройството - Петя Аврамова и на околната среда и водите - Нено Димов

Министърът на икономиката Емил Караниколов акцентира върху прехвърлянето на собствеността на тези язовири, предимно от общини към държавно предприятие, и още по време на процедурата станало ясно, че ще има проблеми.

„Знаете, преди година и половина се взе решение Министерство на икономиката да отговаря за тези язовири и съоръжения, защото не всички са язовири, които не могат да бъдат стопанисвани обикновено от общините, в някои случаи - от държавата. Бяха представени във връзка с анализ на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор в първия проект на Министерски съвет 414 съоръжения, които се нуждаят от спешен ремонт. Няколко седмици след това бяха добавени още четири язовира. Тоест, към момента имаме 418, които се нуждаят от ремонт“, обясни Караниколов и увери, че хората нямат основание да се притесняват от бъдещи наводнения.

"Язовирите, които към момента са предложени от общините, са към 2 700. Първо беше взето решение на кого да бъде прехвърлена собствеността на тези язовири - общинска собственост. Това е държавно предприятие към Министерство на икономиката. Проблемите идват от липса на документи, липса на технически документи, липса на документи дори за собственост. Още тогава ние преценихме, че ако чакаме създаването на дружеството, което си има все пак процес за организацията, това ще забави много изпълнението на нашето задължение да не се стига до инциденти с преливане на язовири или аварии“, допълни Караниколов. В следствие на това беше взето решение и бяха осигурени 500 милиона лева от държавния бюджет, с които беше увеличен капиталът на Държавна консолидационна компания, която има задължения да извършва ремонти на спешните 418 язовира, дори и да не са прехвърлени на държавното предприятие. Обръщам внимание, че тук трябва да апелираме общините да имат предвид, че след извършване на съответните ремонти, ако при тяхно желание считат, че могат да управляват по-добре язовирите, те могат да поискат те отново да бъдат върнати в тяхна собственост“, уточни още министърът и подчерта, че в момента тези 418 язовира са възложени за ремонт 182 броя.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от