Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - преглед на печата

Областна болница беше осъдена да заплати обезщетение на дете в размер на 41 667 лв. заради непоставена диагноза за ретинопатия, пише МОНИТОР. През 2016 година жена ражда близнаци в една областна болница, майката се свързва с адвокат Мария Шаркова заради едно от децата - момченцето Д., което е недоносено, ражда се едва 1 килограм, в резултат на ненавременна диагностика и лечение детето развива тежка форма на ретинопатия, а сестричката му е със спасено зрение благодарение на късмет – родителите да потърсят още едно лекарско мнение, съобщи адв. Мария Шаркова.

Некачествената работа на изпълнителя „Джи Пи Груп“ и очевидната липса на сериозен контрол от страна на Столичната община правят все по-видими лошите резултати от ремонта на централната столична улица „Граф Игнатиев“ и района около нея, съобщава СЕГА. Само месеци след откриването на обекта той все по-видимо има нужда от нова строителна намеса. Настилките по „Графа“ са разместени, част от плочките са се надигнали, а други потъват. Шахти и други съоръжения пропадат, а основата под трамвайното трасе, особено на кръстовищата, където по него минават автомобили, започва да се руши. Проблем с релсите беше регистриран за пръв път през юни, когато те се надигнаха заради горещините. Тогава зам.-кметът Дончо Барбалов заяви, че общината ще възложи на експерти да изготвят математическия модел на конструкцията на трамвайното трасе. Заради лошо изпълнение след първия снеговалеж в градинката пред църквата „Св. Седмочисленици“ се събира и задържа вода. Особено лошо е положението по краищата й, където са пейките. Първият сняг образува големи локви под много от тях. Същият проблем имаше през пролетта и лятото и гражданите сигнализираха за него. Тогава от общината заявиха, че ще задължат „Джи Пи Груп“ да пренареди настилките, но ефект от това съвсем видимо няма.

Българската организирана престъпност е изоставила бухалките и е започнала да използва публичната администрация за отстраняване на конкурентите си, пише СЕГА. През последните години все по-голяма част от финансовите щети от престъпна дейност са резултат от активността на т.нар. "бели якички" и все по-малко - на класическите криминални структури. Това е един от основните изводи от Оценка на заплахите от организирана престъпност в България 2019 на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), представена в сряда. Анализът обхваща десет престъпни пазара през 2018 г., като за първи път са включени измамите със средства на ЕС и нелегалният дърводобив. Останалите области са свързани с организирани ДДС измами, разпространение и трафик на наркотици, трафик на хора и пазар на сексуслуги, нелегална търговия с горива, нелегална търговия с тютюневи изделия, каналджийство, киберпрестъпления и телефонни измами.

Споделеното пътуване и интегрираните системи са възможните начини справяне с трафика и намирането на свободно място за паркиране, посочи пред МОНИТОР проф. Велизара Пенчева по време на конференция, представяща работата по Националната програма „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита – Е+“.„Трябва да съчетаваме технологичните и инженерните решения с промяна в бизнес моделите със споделената или интегрираната мобилност. Те не само могат да намалят използването на автомобили в градовете, но и да стимулират обновяване на автопарка“, обясни Пенчева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна