Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия на път да обяви 21 август за ден в памет на жертвите от Пражката пролет

Снимка: Чешки център, изложба "21 август 1968: Краят на пражката пролет"

Чешкият парламент одобри закон за обявяване на 21 август за Ден в памет на жертвите при нахлуването и последвалата окупация на Чехословакия от войските на страните от Организацията на Варшавския договор (ОВД), предаде БТА като цитира ТАСС. 

В сряда нормативният акт получи подкрепата на Сената. Законът вече бе одобрен от Камарата на депутатите през октомври. За да влезе той в сила, остава да бъде подписан от президента Милош Земан.

На 21 август 1968 г. войските на пет страни членки на ОВД (Съветският съюз, Полша, Германската демократична република, Унгария и България) влизат в Чехословакия, в която се развиват демократични процеси, влезли в историята като Пражка пролет, припомня ТАСС.

Законът беше внесен по инициатива на депутати от десни партии в отговор на инициативата на представители на Комунистическата партия на Руската федерация съветските военнослужещи, участвали в операцията през август 1968 г., да бъдат приравнени към ветерани от войните. 

Посланикът на Русия в Чехия Александър Змеевски междувременно увери президента Милош Земан, че руската оценка на събитията в Чехословакия през 1968 г., фиксирана в преамбюла на Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската федерация и Чешката република от 1993 г., остава непроменена.

Чешки историци смятат, че в периода на пребиваването на съветски войски в Чехословакия от август 1968 г. до средата на 1991 г. при съпътстващи инциденти са загинали 460 граждани на Чехословакия. Техни руски колеги говорят за 12 загинали съветски военни през първия месец след влизането на войските на ОВД в Чехословакия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна