Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Причина без основа – култура и суеверия

7
Мануел Хорак от Австралия, Мартина Стефанова - куратор на изложбата, Ахмад Таер от Ирак, Ива Дойчинова, Катерина Димитрова от България, Найон Парк от Корея и Росица Гецова - галерист в галерия „Аросита“ (от ляво надясно)
Снимка: Росица Александрова

„Причина без основа“. Петима млади автори, поканени от галерия „Аросита“, представят своята гледна точка за предразсъдъците. Те се запознават в Университета по приложни изкуства във Виена. Привлича ги невероятната културна смесица: Мексико, Ирак, Корея, Австрия и България. Преди година идват в България, където се впечатляват от силата на суеверията тук.

Една прекрасна многонационална компания гостува в студиото на "Нашият ден". Ахмaд Таер, Катерина Димитрова, Мануел Хорак, Найон Парк и куратораторът Мартина Стефанова.

Изложбата е фокусирана върху предразсъдъците на хората по света и културите им, разказва Катерина Димитрова: "Търсихме нещо да ни обедини като идея, но и да покаже различния ни бекграунд, от който идваме. Всеки идва от различна страна, носи различна култура, различни традиции и във всяка култура има суеверия. Някои се припокриват, някои са коренно различни. И решихме чрез изкуството да обединим това."

Гостите разказаха за забавната, но и за тежката страна на суеверията и предразсъдъците – тази, която ни пречи да бъдем свободни.

Кураторът Мартина Стефанова определи като много интересен този артколектив: "Това са различни представители на различни култури от абсолютно всички краища на света, които се събират в един артколектив във Виена, за да докажат, че изкуството няма граници. Те се събират, за да търсят общото в съвременен план, да пренесат тези култури в един актуален жанр."

Суеверието е витално и показва душевността на една националност

"Художниците забелязват, че суеверието е много развито у нас. Те се сблъскват челно със суеверията – някои смешни, други – абсурдни, трети може би работят и хората продължават да им вярват, и това ни прави и близки помежду ни."

"За мен суеверието е отвъд фактите и отвъд разбирането, и отвъд истината", смята Мануел Хорак. Той иска да осмее суеверието в своите произведения и дава за пример популярното суеверие за отрязано заешко краче в джоба.

„Not Based on a Reason“ / „Причина без основа“ – Азалеа Ортега Флорес, Ахмaд Таер, Катерина Димитрова, Мануел Хорак, Найон Парк. Куратор: Мартина Стефанова. Среща-разговор с авторите на 5 декември, 16:00 часа, Гьоте-институт. Експозицията в галерия "Аросита" може да бъде видяна от 5 до 18 декември 2019 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени