Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Василев: В българо-руските отношения има доста неискреност

Има ли скандал между България и Русия

Пламен Грозданов: Въпросът е защо се забави ответната реакция

Снимка: архив

„Да не се прави връзка между обявяването на български дипломат от посолството ни в Москва за персона нон грата и размахания пръст на Владимир Путин за „Турски поток“ е наивно. Ние може да си затваряме очите, но всичко си има своята цена“. Това заяви пред БНР Илиян Василев – посланик на България в Русия в периода 2000 – 2006 година. Според него в българо-руските отношения има доста неискреност:
   

Илиян Василев„Натискът, който сега се оказва спрямо България, е несъстоятелен, тъй като Бойко Борисов при всичката му дипломатическа магия, която може да окаже в Брюксел, той не може да гарантира, че онова, което българският регулатор се е съгласил или това, което „Булгартрансгаз“ му е дал – 80% на входа контрол върху капацитета и 90% на изхода, може да мине през Брюксел. Нашите в момента играят една абсолютно обречена игра. Те искат да представят, че сегментът от „Турски поток“ през България не е част от международен транзитен проект, чиято регулация най-накрая се одобрява от Брюксел, а е просто български проект за разширяване на мрежата, който изисква национална регулация. Сега Борисов колкото повече приближава към този труден момент, при който милиардите вече са похарчени, а той трябва да удостовери, че може да осигури достъп на „Газпром“ в тези обеми, които той е гарантирал, а той не може да осигури. Парите са дадени, натискът е налице и накрая пак ние ще бъдем виновни за нещо, за което не сме, защото не сме Брюксел“.

По Виенската конвенция страната, която обявява дипломат за персона нон грата, няма никакво задължение да дава обосновка, отбеляза Василев в интервю за предаването „12+3“ и добави:

„Действието е автоматично. Това е професионално действие – това не е действие например на шефа на протоколния департамент срещу конкретния посланик, това е по скоро отношение на професионалисти, които се занимават с политически въпроси“.

Беше логично да последва това действие, смята дипломатът и обясни:

„Този тип реакции са препрограмирани. Няма никаква изненада. Тъй като със сигурност се знае, че върнатият български дипломат изобщо не се е занимавал с несъвместима дейност, това просто означава, че Русия продължава – както виждате и в Германия, Сърбия и навсякъде много дипломати гонят, да си ползва дипломатическата служба за прикритие на агенти на ГРУ, цивилно разузнаване, ФСБ и т.н. Повече от същото“.

Според Пламен Грозданов - бивш посланик на България в Русия (2006 г. - 2012 г.) ответната реакция на Москва е очаквана, "въпросът е защо се забави толкава". Той предположи, че тя е свързана с по-широк кръг от въпроси:

Пламен Грозданов"Особено след договореностите, постигнати във Вашингтон (по време на срещата на Бойко Борисов с Доналд Тръмп - бел.ред.), готовността на нашата страна да участва активно в изграждането на Комуникационен център на нашето Черноморие и въобще да се придържа стриктно към договореностите в рамките на НАТО и Европейския съюз, тази реакция от руска страна можеше да се очаква", каза той в предаването "12+3".

Според Грозданов не са основателни обвиненията, че България забавя построяването на продължението през територията ни на "Турски поток". "По скоро го чета като натиск за ускоряване на изграждането на "Балкански поток", коментира Грозданов и уточни:

"Ние не сме нито Белград, нито някоя друга страна, която може да вземе тези решения, без да бъдат съгласувани с Брюксел. Ние спазваме тези процедури, за да не се получи отново да поемем ангажименти, които след това не можем да изпълним", каза бившият посланик в Москва. Той беше категоричен, че България не може да постъпи по друг начин, освен да се съобразяваме с правилата на ЕС. Според него Русия няма да прибегне до решение да заобиколи страната ни, като избере алтернативно трасе за продължение на газопровода, защото най-добрата транзитираща страна за подобни проекти за руски газ пред Черно море е България.

Той заяви, че не очаква задълбочаване на влошаването на отношенията между Москва и София.

Според него реакцията на българските управляващи трябва да бъде спокойна.

Цялото интервю на Даниела Големинова с Илиян Василев и Пламен Грозданов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени