Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Чобанов: Това е бюджет "заплати", но не непременно срещу "работа" и "качество"

Петър Чобанов - министър на финансите в правителството на Пламен Орешарски (2013-2014 г.)
Снимка: БГНЕС, архив

"Ако погледнем приоритетите в бюджета, това е бюджет, който представлява заплати, заплати, заплати, а срещу тях не непременно стои работа, работа, работа. И е доста съмнително дали ще доведат до качество, качество". Това каза пред БНР финансистът Петър Чобанов - министър на финансите в правителството на Пламен Орешарски (2013-2014 г.). 

"Ако погледнем макроикономически обаче, рамката наистина предлага балансиран бюджет, което е една от позитивните му характеристики", уточни той в предаването "12+3" по "Хоризонт".

Според него в Бюджет 2020 не са заложени реформи: "Няма я визията, която да води секторите здравеопазване, образование и социална политика напред", заяви Чобанов и добави, че точно в тези сектори станаха скандали и дори трагедии. По думите му няма контрол за изразходването на средствата в тези сфери. 

Чобанов коментира, че начинът, по който се приема бюджетът в парламента - с около 110-115 гласа по основни критични точки - показва, че той няма достатъчна подкрепа. 

"Когато няма достатъчно парламентарна подкрепа, много трудно можем да говорим за смислени и дългосрочни реформи. Приема се от едно правителство на малцинството в момента. Само липсата на добра организация от опозицията позволява това да се случи", смята той.  

По думите на Чобанов винаги трябва да има заложен в бюджета резерв, но колкото по-прозрачен е бюджетът, толкова по-добре и колкото по-малко актуализации на бюджета има през дадената година, толкова по-добре.

Цялото интервю на Даниела Големинова с Петър Чобанов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!