Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделци искат да използват преработената лавандула за тор

По сегашния регламент се изхвърлят тонове полезни растителни отпадъци

Снимка: БТА
Земеделци и собственици на дестилерии започват подписка срещу нормативна уредба от 2004 година на Министерството на околната среда и водите. Недоволството им е продиктувано от Наредба №2 за класификация на отпадъците, която в момента не позволява растителните остатъци от преработената лавандула да се използват като тор. Според тях това е остарял подход, който не отговаря на съвременното земеделие и по-специално на ситуацията с отглеждането на етерични култури и тяхната преработка. 

Само през последните четири години площите с лавандула в Добричко са се увеличили стократно и в момента са над 70 000 декара, дестилериите са около 100 и ако целият растителен остатък от преработката на лавандула бъде изхвърлен в депото, както гласи нормативната уредба, то ще се задръсти.

Депониране на растителните остатъци  

Според Наредба №2 за класификация на отпадъците на Министерството на околната среда и водите растителните остатъци от дестилериите трябва да бъдат депонирани на сметището. Така растениевъдите търпят двойни загуби - веднъж с отнемането на естествената възможност да подхранват почвата и втори път - с парите, които трябва да платят за транспорта и за депото в село Стожер. 

Първи за проблема алармират производителите от най-отдалечените от Стожер общини, на които се налага да извозват растителните остатъци в рамките на 60-70 километра в едната посока. Основните проблеми по думите на депутата и заместник-председател на комисията по земеделие в Народното събрание Йордан Апостолов, са два.

Скъпо и вредно извозване на остатъците

"Първо, че ние говорим за екология, а караме земеделските производители и в частност преработвателите и собствениците на дестилерии да возят в рамките на минимум 60-80 километра тези остатъци. Това са камиони, това са транспорт, това е натоварване на инфраструктурата, това са вредни емисии", коментира той.

Извозването излиза между 300 и 500 лева на курс, казва Апостолов. Този растителен остатък е изключително полезен за почвата, не трябва да се изхвърля, а да се използва за тор, смята той.

Обратно на нивата

Земеделският производител Ошнут Алиев е на същото мнение. "След като е доказано, че това не е вредно, още повече е доказано, че е полезно, няма никакъв смисъл да се правят едни излишни разходи, излишно да натоварваме депото, след като това нивата може да си го вземе обратно. По всички природни закони - откъдето е излязло, там се връща."

Технологът в дестилерия Таня Аптиева посочва, че по тези въпроси са работили в Университета по хранителни технологии в град Пловдив видни учени, които са дали своите анализ и препоръки.

Морално остарялата наредба

Наредба №2 е създадена през 2004 г. и третира всички етерично-маслени култури. Тя е морално остаряла, затова инициаторите на подписката искат от нея да отпаднат всички тревни суровини, които се дестилират. Към искането се присъединяват растениевъди от Шумен, Ямбол и Стара Загора. 

Проблемът ще бъде поставен за обсъждане в парламентарната комисия по земеделие следващата седмица, съобщи заместник-председателят й Йордан Апостолов.

"Ние инициираме такава подписка, допълнително ще обявим къде и по какъв начин ще се събират тези подписи, за да може да приключим в рамките на максимум месец, за да може в януари още да започнем промяна на наредбата, защото това ще бъде един сериозен процес и ние искаме за новия сезон всички тези хора да работят по правилата. Защото за момента всички са работили или на ръба на правилата или извън тях", заяви Йордан Апостолов

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени