Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Три болници поемат работата на интензивното отделение в столичната педиатрия

Детска болница "Проф. д-р Иван Митев" в София
Снимка: Ани Петрова

Болница “Пирогов“ и Националната кардиологична болница се подготвят да поемат лечението на деца, след като интензивното отделение на Националната детска болница временно беше затворено.

До възстановяването на работата на отделението здравният министър определи три лечебни заведения – “Пирогов“, Кардиологичната и Александровска болница, които да поемат неговите задачи.

"Не е проблем за "Пирогов" да подпомогне интензивната грижа за децата, заяви професор Николай Габровски.

Като цяло административната страна на нещата са уточнени с МЗ, каза професор Габровски:

"По отношение на технологичното обезпечение, да, ще имаме нужда от малко допълнителна апаратура, тъй като ще доокомплектоваме допълнително легла, на които да посрещаме своите пациенти. Всичко това се осъществява в координация с детската болница, от която, разбира се, ние ще разчитаме, да получаваме подкрепа за някои специфични консултации в някои тясно специализирани области".

Пет допълнителни легла са  осигурени за педиатричното отделение в Националната кардиологична болница, за да се справят със ситуацията, посочи д-р Велимир Симов - началник на отделението:

"За съжаление, обаче, нито РЦЗ, нито Здравна каса реагираха на тази ситуация с цел да ни помогнат, ако имаме нужда. Колегите от "Пирогов" поемат част от клиничните пътеки, свързани със специалисти като ендокринолози, нефролози, другите пациенти ги приемаме ние. Тези, които са свързани с кардиологичните, острите дихателни проблеми, реанимационните пътеки".

Репортаж на Гергана Хрисчева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от